Se en smakebit fra dokumentaren om volleyballdamene «Optimistene»

Dokumentaren «Optimistene» får æren av å avslutte Haugesund Filmfestival. – Jeg ønsket å lage en positiv film om alderdom, sier regissøren.

Dokumentar om volleyballaget Optimistene i Hamar med damer i alderen 66 - 98 år. Regissør Gunhild Westhagen Magnor.

Regissør Gunhild Westhagen Magnor.

– Det er en stor ære, det er Norges største filmfestival. Jeg er veldig spent og gleder meg utrolig mye. Responsen fra dem som så langt har sett filmen har vært god.

Gunhild Westhagen Magnor fra Stange står for regi, foto og manus på dokumentaren «Optimistene», som er valgt ut til å avslutte Den norske filmfestivalen i Haugesund 20. august. Det skriver festivalen i en pressemelding.

– Har ikke stagnert

– Jeg ble bergtatt og tenkte at dette må bli en film! Det var morsomt å følge damene gjennom forberedelsene til kampen.

Hun fikk ideen til det som er hennes første kinofilm da Magnors mor begynte å spille på volleyballaget Optimistene på Hamar.

Gunhild Westhagen Magnor

Regissør Gunhild Westhagen Magnor.

Foto: Skofteland Film

– Jeg hadde et ønske om å lage en positiv film om alderdom og da hun fortalte at hun hadde startet på et lag hvor den da eldste var 96 år, tenkte jeg at dette er akkurat det jeg har vært ute etter.

En gjeng damer i alderen 66–98 år møtes hver mandag for å spille volleyball. Det har de eldste av dem gjort i 40 år. Men de har vel egentlig ikke spilt en «ordentlig kamp» i løpet av de siste 30 av dem. Det er utgangspunktet for dokumentaren fra Skofteland Film.

– Ofte tenker vi at eldre har stagnert, at de ikke lærer seg noe nytt og at det går i det vante. Slik er det jo absolutt ikke. De kaster seg ut i nye utfordringer med en utrolig bra livsholdning som har inspirert og imponert meg. Blir jeg sånn når jeg blir gammel, da blir jeg glad.

– Håp og optimisme

Damene på laget skal møte et svensk herre-seniorlag som kaller seg “Krutgubbarna” – en gjeng ungfoler i alderen seksti til nitti år. Dokumentaren følger laget når de lader opp til en storslått landskamp.

Optimismen i laget er noe av det som har imponert Magnor mest.

– Det trenger ikke være slik at alt stopper, du kan fortsatt lære nye ting, oppleve nye ting og ha det gøy. Det gir meg både håp og optimisme og det er det jeg ønsker å dele videre.

– Ikke siden «Heftig og begeistret» har jeg sett en dokumentar med større potensial for å slå an hos de store massene, sier programsjef for filmfestivalen Håkon Skogrand.

Det er rundt to år siden de første opptakene til dokumentaren ble igangsatt. Hilde Skofteland og Ingunn H. Knudsen har produsert dokumentarfilmen.

Filmen har førpremiere i Oslo og Hamar og ordinær kinopremiere 27. september.