Hopp til innhold

«Kongen» skal lokke turister til gården

MURUDALEN (NRK): Håper europas største elgtrekk skal bli en turistmagnet i Gudbrandsdalen.

Helge og Hege Nordskar sammen med elgoksen Kongen

HELT KONGE: Elgoksen er det store trekkplasteret ved fjellgården Glittersjå i Murudalen i Sel kommune. Turistvert Hege Nordskar håper nærkontak med «Kongen» vil gi turister en ekstra sterk naturopplevelse.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Vi håper rett og slett at vi kan få folk hit, for å fortelle dem om historien som jo utspiller seg her hvert år, sier turistvert Helge Nordskar på Glittersjå i Murudalen.

Han sikter til europas største elgtrekk som hvert år sender hundrevis av dyr på vandring til blant annet Murudalen ved foten av Jotunheimen. Syv turistbedrifter har gått sammen om prosjektet «The Moose Highway» for å utvikle et destinasjonstilbud der elg er tema.

Avisen Nationen omtalte det spesielle prosjektet denne uken.

– Å kunne fornemme den auraen som dette stolte dyret har, det er en ganske personlig og sterk opplevelse som vi synes det er flott å kunne formidle, sier Helge Nordskar.

Importert fra Sverige

På fjellgården på Glittersjå rusler den ett år gamle elgkalven Idun fram til en gruppe med besøkende for å bli matet.

– Se på tennene hennes, de er som kniver. Hver tann er som en kniv, og hun har bare tenner i undermunnen, oppe er det en gomme, forteller Hege Nordskar entusiastisk til gruppen.

Idun ble importert fra Sverige sammen med oksen «Kongen», som også kommer tuslende for å spise. I sommer skal det i tillegg komme ei elgku til Glittersjå, og tanken er å starte oppdrett som en del av elgparken.

– Det er fantastisk å være helt i nærkontakt med en elg, sier Gry Nilsen som er på besøk.

Skal bli «Elgland»

«Moose Highway» skal nå skifte navn til «Elgland». Prosjektet har fått 6,7 millioner kroner i støtte fra Oppland fylkeskommune, vertskommuner og Innovasjon Norge. Flere steder langs det urgamle elgtrekket mellom Kittilbu, Espedalen og Murudalen utvikles det nå ulike opplevelsestilbud.

Blant annet bygges det et 12 meter høyt elgtårn i Espedalen med overnattings- og serveringstilbud, og det jobbes med dokumentarfilm og skilting.

Avtroppede prosjektleder Gunhild Eikerol sier at elg er like eksotisk for en del utenlandske turister som løver er for nordmenn.

– De som kommer hit vil forhåpentligvis ta med seg inntrykkene hjem og fortelle det til venner og bekjente som gjør at det vil utløse mer trafikk til området, sier Eikerol.

Gjennom prosjektet The Moose Highway skal utenlandske turister lokkes til Gudbrandsdalen.

LIKER KOS: Den ett år gamle elgkalven Idun liker godt at matmor Hege Nordskar klør den på hodet.

Flere saker fra Innlandet