"Kjør" nye E16 over Filefjell

Nye E16 over Filefjell skal sikre åpen vei mellom øst og vest hele året, lover Statens vegvesen. Veien har kostet 3.3 milliarder kroner.

Den nye traseen over Filefjell åpner i morgen, fredag. Bli med på en hurtigversjon av den nye strekningen.

Etter tre års arbeid åpnes fredag 20 kilometer av nye E16 mellom Øye i Valdres og Borlaug i Lærdal. Veien skal være landets mest værsikre, ifølge Statens vegvesen.

Det er strekningen mellom Varpe bru og Smedalsosen som nå åpner, og hele strekningen kommer til å være ferdig høsten 2018.

– Sammenliknet med tidligere er det en vei som er mye enklere å kjøre. Den vil øke fremkomsten på vinterstid. Sør-Norge vil nesten alltid ha en fjellovergang som er åpen når de andre er stengt, forteller prosjektleder Odd Erik Haugen.

De første arbeidene med den nye veien over Filefjell startet i 2010. Strekningen mellom Varpe bru og Smedalsosen er den tredje av totalt fire delprosjekter. Det siste åpner etter planen høsten 2018. Totalt har veien kostet 3.3 milliarder kroner.

Høyteknologisk tunnel

Veien består blant annet av den seks kilometer lange Filefjellstunellen som er bygget med det nyeste av dagens teknologi, forteller Haugen.

– Det er med bakgrunn i at tunnelen ligger oppe på høyfjellet med masse snø og sol og sterkt lys. Blant annet er det dempere på lysene inne i tunnelen slik at når det ikke er trafikk blir det dimmet ned.

Det såkalte uværslyset skiller seg fra vanlig gatebelysning ved at det kun er på ved behov, for eksempel ved dårlig sikt. Både brøytebilsjåfører og Vegtrafikksentralen kan styre lyset.

Odd Erik Haugen

ÅPNING: Haugen kan stolt åpne den tredje av fire strekninger over Filefjell.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Innbyggerne storfornøyd med ny vei

Innbyggerne langs strekningen er glad de nå kan komme seg smidigere over fjellet året rundt.

Øyvind Stende

FORNØYD: Stende er glad for veiåpningen.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

– Det blir mye raskere å komme seg til Lærdal. Så kommer til det å bli en fryd å kjøre over Filefjell fordi man slipper å sette seg fast på den gamle veien, mener Øyvind Stende fra Vang.

Også lastebilsjåfør Svein Helle er fornøyd med den nye veien.

Oddny Hermundstad

GLAD: Hermundstad tror veien blir trygg.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

– Det blir supert for å kjøre varer. Jeg er avhengig av bra veier så det blir fint med tunnelen. Det ser jeg frem til på vinterstid, sier han.

På Joker på Tyin tror innehaver Oddny Hermundstad trafikken kommer til å flyte godt.

– Jeg tror det kommer til å gå enda bedre enn før. Det blir mye tryggere om vinteren. Når det er dårlig vær er det et veldig utsatt område.