"Jul i Flåklypa" til Cannes

«Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa» har premiere i november. Men noen av klippene skal vises under filmfestivalen i Cannes i mai, med tanke på å selge filmen til utlandet.

Den nye filmen Jul i Flåklypa vises i Cannes i morgen.

Den animerte dukkefilmen om Solan og Ludvig er en helt ny historie basert på Kjell Aukrusts tekster og persongalleri.

Det er Maipo Film og Qvisten Animation AS som står for filmingen, i et nært samarbeid med Kari og Kjell Aukrusts stiftelse. Førpremieren av filmen vil foregå på Aukrust-senteret i Alvdal i slutten av oktober.

– Akkurat nå er vi ferdige med opptakene, vi er ferdige med å skyte massevis av enkeltbilder av dukkene. Det er faktisk hundretusenvis av enkeltbilder, og vi har brukt et lite år på det. Nå setter vi sammen filmen, og begynner å se helheten, sier Sivert A. Rasmussen, som er regissør for filmen.

Han forklarer at det er en tidkrevende prosess å lage dukkefilm, hvor hver animatør lager tre sekunder film om dagen. Med fem animatører betyr det at de lager rundt 15 sekunder animasjon hver dag.

Skal vises på Cannes-festivalen

En promo fra filmen skal vises under filmfestivalen i Cannes, som startet 15. mai og varer til 26.mai.

– Det er en søt, sjarmerende og varm julehistorie som vi mener kan få et publikum utenlands, ikke bare i Norge og norden, sier produsent Cornelia Boysen.

"Jul i Flåklypa"

Tidkrevende: Animatørene rekker å lage 15 sekunder film om dagen.

Foto: Magnus Brenna Lund / NRK

– Promoen vil bli vist for et lukket publikum, det er den første teasingen av at filmen kommer for kjøpere i utlandet, så det blir spennende, sier hun.

Hun sier at denne teasingen er svært viktig.

– Det gir signaler om at det snart kommer en hel film, og for oss er det viktig å fange folks interesse allerede på dette tidspunktet. Og det er gøy å forsøke å nå folk i utlandet, vi ser at det er en stor interesse for stop-motion filmer nå, sier Boysen.

Stop-motion animasjon

Filmen har blitt produsert som ein klassisk dukkefilm med såkalt stop motion-animasjon, på samme måte som suksessfilmen Flåklypa Grand Prix fra 1975. Man kunne valgt å lage filmen i ren datagrafikk, noe som ville gjort den mer «perfekt», men filmteamet valgte å bruke dukker.

– Det koster mer, men det en ektehet til produktet, og ikke minst en større detaljrikdom.

Regissør Rasmus A. Sivertsen om 'Jul i Flåklypa'

Filmen har en prislapp på 25 millioner kroner, og to tredjedeler av budsjettet går til dukkene.

Regissør Rasmus A. Sivertsen

Regissør Rasmus A. Sivertsen synes det har vært et privilegium å få arbeide med Aukrust sitt materiale.

Foto: Anne Storaunet / NRK

– Vi ønsket å vere trofaste mot Flåklypa-universet, uten å lage kopier av de forrige filmene. Da ville vi heller gå tilbake til bøkene og tegningene av Kjell Aukrust, og lage en ny tolkning av universet hans, forklarer Rasmussen.

Produsent for filmen, Cornelia Boysen, sier at detaljrikdommen i filmen blir uten sidestykke.

– Det er en ekstrem detaljorientert film, og alt må lages fra scratch. Ingenting finnes, så alt må lages. Det finnes ikke bøker i bitteliten størrelse, for eksempel, forklarer hun.

Mer dialekt

Regissør Rasmus A. Sivertsen opplyser at det er mer bruk av dialekt i den nye filmen.

– Vi har gått tilbake til språket karakterene brukte i bøkene, sier Rasmussen, som synes det er et privilegium å få jobbe med noe som er så kjent og kjært for nordmenn flest.

Cornelia Boysen

Cornelia Boysen forteller at det har vært tidkrevende å lage filmen, på grunn av en enorm detaljrikdom.

Foto: Anne Storaunet / NRK

Filmen handler om at Reodor Felgen lager en snømaskin, for å få snø til jul. Så få redaktør Frimann Pløsen nyss i dette, og han har lenge lovet snø til jul på avisens forside, uten at det har kommet noe. Pløsen stjeler snømaskinen før den er ferdig, men så går snømaskinen amok, og bygda står i fare for å drukne i snø.

«Jul i Flåklypa» blir den tredje filmen som er laget med bakgrunn i Kjell Aukrust sine tegninger og bøker. «Flåklypa Grand Prix» kom i 1975, hvor Ivo Caprino skapte dukkene. «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa» var en helaftens tegnefilm som hadde premiere i 1998.