Hopp til innhold

«Halve Norge» på «trekant-medisin»

I fjor ble det omsatt såkalt trekant-medisin for 700 millioner kroner. Én million nordmenn bruker slike medisiner, og altfor mange kjører bil i pillerus.

Mange kjører i pillerus

Kjører i pillerus

Den røde varseltrekanten på pilleboksene viser at man skal være forsiktig med å kjøre bil. Men det er det mange som ikke vet, eller de tenker ikke over farene.

– 45 prosent av de som omkommer i trafikken er påvirket. De fleste av legemidler utskrevet av lege. De kjører i pillerus, og da er reaksjonsevnen mye dårligere, sier rådgiver Jens Christian Bechensten hos Fylkesmannen i Oppland.

Halve Norge på «trekant-medisin»

Ferske tall fra reseptregisteret til Folkehelseinstituttet viser at ca. 900.000 nordmenn brukte såkalt trekantmedisin i fjor.

Omsetningen av slik medisin var på 700 millioner kroner.

Trekantmedisin vil grovt sett si smertestillende medisin, sovemidler og beroligende midler som alle har varseltrekant på pakken.

En av hundre i trafikken er ruset

Jens Christian Bechensten

Jens Christian Bechensten er rådgiver ved Fylkesmannen i Oppland.

Foto: Geir Røed / NRK

Bechensten advarer mot å bruke trekantpiller og deretter sette seg bak rattet.

– Kjører man de seks milene fra Lillehammer til Hamar møter man i gjennomsnitt seks-åtte bilførere som er så ruset at de ikke skulle sittet bak rattet. En av hundre sjåfører er rusa, de fleste på piller.

Bechensten minner om at legene har plikt til å informere sjåførene om faren, og at det er sjåførenes ansvar å ikke kjøre dersom de ikke er i stand til det. Han har i flere år drevet opplysningsarbeid om dette i sitt fylke - og han ser forbedringer.

– Vi mener å se en tendens til at folk er blitt flinkere.

Eldre kvinner verst

Apoteker Marianne Nordberg

Marianne Nordberg på Vitusapoteket i Lillehammer og landets øvrige apotekere selger årlig store mengder med trekantmedisin.

Foto: Geir Røed / NRK

Men fortsatt er det for mange som synder.

– Og tall viser at eldre kvinner over 64 år er de som oftest kjører etter at de har tatt trekantmedisin. Vival, sobril og valium er skumle medisiner. De er laget for at man skal føle seg ovenpå, og man merker ikke at man er påvirket, sier Jens Christian Bechensten.

Det står ikke konkret på pilleboksene at det er forbudt å kjøre dersom man tar trekantmedisin. Det er et problem, mener rådgiveren.

– Man reagerer ikke som normalt når man tar slike piller. Det skal heller ikke mye til. Det mange ikke tenker på er at en medisin som parlagin forte inneholder et stoff som omdannes til morfin i kroppen, og man kan bli sterkt påvirket, sier Bechensten.

Skummel hostemedisin

Hostemedisinen cosylan

Hostemedisinen cosylan har varseltrekant.

Foto: Geir Røed / NRK

Mange vet heller ikke at hostemedisinen cosylan er skummel. Det er en medisin mange av oss tyr til når vi er veldig forkjølet.

– Når pasienter kommer med resept på den, informerer vi alltid om at de skal være forsiktig med bilkjøring, sier apoteker Marianne Nordberg på Vitusapoteket i Nymosvingen i Lillehammer.

Hun håper de lytter til anbefalingene.

– Ja, jeg håper de har vett på å la bilen stå, at de kjenner risikoen ved å kjøre bil, sier hun.

Ressursmangel

Selv om Fylkesmannen i Oppland prøver å prioritere forebyggende arbeid som opplysningskampanjer, får de ikke flere ressurser - til tross for at det har vært en tredobling i antallet førerkortsaker.

– Vi får beskjed om at vi ikke kan påregne mer ressurser,. Derfor må forebyggende oppgaver nå nedprioriteres, sier rådgiver Jens Christian Bechensten.

Flere saker fra Innlandet