Hopp til innhold

TV-serie lokker folk til Fondsbu

Fondsbu i Jotunheimen opplever en økning i antall besøkende etter at de var med i NRK-serien «Fjellfolk». – Serien har lokket folk til fjells, sier Ida Amelie Helgesen i Den Norske Turistforening.

Fjellfolk

Solbjørg Kvålshaugen har vært vertinne på Fondsbu i 11 år. Hun sier det har vært utelukkende moro å være med på serien.

Foto: NRK

I TV-serien som har gått på NRK1 i høst møter vi mennesker som har spesiell forkjærlighet for fjellet. En av disse er Fondsbu-vertinne Solbjørg Kvålshaugen.

Vil hilse på vertinna

Kvålshaugen driver turisthytta Fondsbu på Eidsbugarden og legger hjerte og sjel i driften. I DNT sier de at Solbjøg selv også kan ha noe med den økte populariteten å gjøre.

Ida Amelie Helgesen

Ida Amelie Helgesen i DNT tror TV-serien Fjellfolk har lokket folk til fjells. Hun sier turisthytta har hatt en 17 % økning siden i fjor.

Foto: Den Norske Turistforening

– Det virker som serien har lokket folk til fjells. Samtidig tror jeg mange kommer for å hilse på Solbjørg som de har blitt kjent med på TV, sier Amelie Helgesen.

Solbjørg Kvålshaug har vært vertinne på Fondsbu i 11 år, i løpet av fire episoder som gikk hver søndag i høst, har seerne blitt kjent med ei dame som gir alt for fjellet. Fondsbu har ikke problemer med å få gjester til fjells, men i år har økningen vært spesielt merkbar.

– Generelt på Jotunheimen har vi en økning på en prosent og det er ganske likt hvert år. Men på Fondsbu ser vi en økning på hele 17 % hittil i år, sier Helgesen i DNT.

Men tror du denne økning utelukkende handler om TV-serien «Fjellfolk»?

– Det er selvsagt en kombinasjon, men det er helt tydelig at folk har fått opp øynene for Fondsbu og fjellet. TV-serien har gjort det mulig å vise den fantastiske naturen og folkene som lever av den. Mye av besøksveksten skyldes nok det, sier Helgesen.

Gode tilbakemeldinger

På Fondsbu har de med glede merket økningen blant besøkende. Vertinne Kvålshaugen sier hun har merket at folk har kommentert det de har sett på TV.

– Jeg får veldig mange gode tilbakemeldinger og det virker som samtlige av gjestene har sett på serien. Folk har nok blitt enda mer klar over oss nå, sier hun.

Med andre ord har ikke påska på Fondsbu vært noe som helst å klage over. Mens DNT snakker om en 17 % økning i gjester hittil i år, har påskedagene vært enda bedre.

– Vi har jo hatt fantastiske forhold og flott vær hele påska. Så nå ligger vi an til å ha en økning på nesten 20–30 % i påska, sier Kvålshaugen.

– Vært moro

Hun er ikke forsiktig med å understreke hvor flott det har vært å delta i serien.

– Det har vært helt utrolig trivelig. De to kara som står bak har gjort en helt utrolig jobb. Jeg kjenner meg igjen i alt som har kommet fram på TV, og da er det bare moro, sier hun.