«Dolly» reddet skole fra flammene

En 45 år gammel brannbil var først på stedet da det begynte å brenne på Austmarka barne- og ungdomsskole tirsdag. Trolig hindret veteranen en storbrann.

Brannbilen Dolly og mannskap

REDNINGSMENN: John Aasvangen, Christian Rudberg, brannsjef Per Ivar Bekk og Hans Kristian Bakken rykket ut til brannen sammen med «Dolly».

Foto: Mats Sparby / NRK

Åtte minutter etter at den første meldingen kom inn, var brannbilen «Dolly» på plass og slukket brannen som startet på skolens formingsrom. Torsdag var hun tilbake i skolegården på Austmarka barne- og ungdomsskole i Kongsvinger, til elevenes store fornøyelse.

– Jeg er veldig glad i den, sier andreklassing Jonas Nilsen Gjesvåg.

Det gikk bra med både Gjesvåg og skolebygget, til tross for røykskader. Men det kunne gått mye verre.

Kunne blitt store skader

– Det skjer mye utvikling på få minutter. Det var avgjørende for det kunne blitt en totalskadet skole, forteller brannsjef i Glåmdal brannvesen, Per Ivar Bekk.

18 minutter etter at «Dolly» og det frivillige mannskapet rykket ut fra Skotterud, kom en nyere brannbil fra Kongsvinger frem til skolen og hjalp til med slukningsarbeidet. Men det er veteranen fra 1972 som får all æren, skal vi tro brannsjefen.

Per Ivar Bekk

FORNØYD: Brannsjef Bekk er strålende fornøyd med «Dollys» innsats.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Alle vet hvem «Dolly» er. Takket være henne og mannskapet er det skole i dag, sier han.

En gang i tiden var det mange som «Dolly», men i dag er hun denne eneste Mercedes 911 som er i aktiv tjeneste. Navnet fikk hun av den lokale barnehagen som arrangerte høytidelig dåp da bilen kom til Austmarka i 2008, etter å ha tjenestegjort i Grue siden 1972.

Brannbilen Dolly

NAVNESØSTER: Dolly kjent fra Donald Duck pryder døren på brannbilen.

Foto: Mats Sparby / NRK

«Dolly» er helten

– Jeg er veldig glad for at det gikk så bra som det gjorde. Heldigvis kom ingen til skade, sier rektor Britt-Marie Paulsson.

Hun er glad for at det var akkurat «Dolly» som kom, men det var ingen selvfølge. Brannbilen har vanligvis 10 til 15 utrykninger i året og har bare gått 20 000 kilometer, til tross for sin høye alder.

– Når jeg så at Dolly kom kjørende inn i skolegården var det helt fantastisk, sier Paulsson.

Da «Dolly» skulle hjem fra oppdraget på Austmarka barne- og ungdomsskole brøt hun sammen, men etter en tur på verkstedet er hun klar for nye oppdrag.