– Ville se hvor langt hun kunne gå

Rune Øygard sa i retten i dag at han lot den fornærmede jenta kle av seg foran kamera for å se hvor langt hun kunne gå.

Rettstegning Øygard

Rune Øygard må i dag svare for Skype-samtalene i Eidsivating lagmannsrett.

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe / NRK

anke Øygard

Den fornærma jenta og hennes bistandsadvokat får utdelt skype-loggene i retten.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

I dag startet Eidsivating lagmannsrett på femte dag i behandlingen av straffesaken mot tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard.

Han måtte i dag svare for språkbruken i de mye omtalte Skype-loggene.

Foreldrene til den fornærmede jenta ønsket ikke å være tilstede i retten under gjennomgangen av Skype-samtalene.

– Det er en dialog som har vært voldsomt personlig, og ukritisk fra min side. Jeg forstår ikke i dag at jeg kunne gjøre det. Men det er jeg som var ansvarlig for det jeg skrev, jeg skulle ha tatt ansvar og trukket meg ut, sa Øygard i retten i dag.

Sitt du virkelig nakjen? Orker ikke å se på deg og vite at jeg ikke får ta på deg.

Rune Øygard - på Skype

Ønsket å teste jenta

I retten i dag fortalte Øygard om en episode der han hevder fornærmede ville vise seg lettkledd og hevder han ikke ville gå med på det. Men han lot være å stoppe henne for å teste hvor langt hun var villig til å gå.

– Hun gjorde ingenting som tilsa at hun ville vise mer. Jeg fikk avdekket at hun ikke ville gå så langt, og det var viktig for oss, forklarte Øygard.

Øygard: Elsker deg. Nuss og klem. Fornærmede: Like så, elsker deg. Øygard: Vil gifte meg med deg jeg nå. Fornærmede: Ja, det vil jeg.

Fra Skype-loggen mellom Øyard og fornærmede

– Kostbar lærdom

Øygard innrømmet i retten at formuleringene var svært uheldige, men at han ikke fant grunn til å reagere på loggene før han fikk vite at de skulle brukes i tingretten.

– Jeg forstår ikke at jeg ikke tenkte mer over det der og da, men det var kostbar lærdom, sa han.

Han understreket igjen at det ikke lå noe mer bak samtalene.

– Jeg har aldri sett henne naken, jeg har aldri vært seksuelt tiltrukket av henne, understreket han i retten i dag igjen.

Øygard sa han var fascinert over at han ble innlemmet på hennes premisser, men understreket at han burde ha vært mer kritisk og satt grenser.

Han mener det er snakk om 1000 meldinger dem i mellom.

– Det er nokså stor bruk, men det blir fort mange meldinger. Problemet med Skype er at det er en kombinasjon av kommenterbar tekst, bilder og tale. Men det er bare tekst som kommer frem gjennom dokumentasjonen. Derfor er det vanskelig å sette dette inn i en sammenheng, sa Øygard.

Øygard: Vil se mer av deg. Fornærmede: Nå? Hva er det du vil se? Ser Reidun? Øygard: Hun ser ikke. Fornærmede: Hva er det du vil se da? Øygard: Alt

Fra Skype-loggen mellom Øygard og fornærmede