– Vi må leve nå!

Folk som blir rammet av Parkinsons sykdom, blir aldri bedre, bare dårligere. – Lev i dag, ikke i morgen, oppfordrer Ingar Tangen Odland, som selv har sykdommen.

Bjørn Dæhlie trener folk med Parkinsons.

GOD STEMNING VED PELLESTOVA: Det ble mye latter da skilegenden Bjørn Dæhlie instruerte 70 pasienter fra hele landet med Parkinson.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Ingar Tangen Odland var daglig leder ved Pellestova i Øyerfjellet. Han jobba hardt, men følte som 43-åring at han var sliten.

– Fastlegen fant ut at jeg led av Parkinsons sykdom. Det forandret livet mitt, sier han.

Blir aldri bedre, bare verre

Odland mener det er viktig å være aktiv med sykdommen, men man klarer ikke å leve som før. Stress gjør utslag på dagsformen.

– Bjørn Rune Gjelsten eier Pellestova og ga meg et tilbud om å være vertskap, men samtidig jobbe akkurat så mye eller lite jeg ville. Dermed kan jeg også bruke mye tid på å trene.

Pasientene blir aldri bra av sykdommen, men derimot verre og verre, noen langsomt, andre i raskere tempo. Cellene i hjernen som styrer kroppens bevegelser, blir ødelagt.

– Derfor er det viktig å tenke at livet er nå, dagen i dag er den beste, i morgen kan det bli verre, sier Odland. Skal vi gjøre noe, må vi gjøre det nå!

Ingar Tangen Odland

MÅ BRUKE TIDA RIKTIG: Ingar Tangen Odland oppfordrer pasienter med Parkinsons sykdom om å være aktive og at trening er bra.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Treningssamling med Bjørn Dæhlie

Tidligere var det ofte slik at pasienter med Parkinson holdt seg mye i ro. Nå mener man at fysisk trening holder sykdommen litt i sjakk.

– Jeg trener mye ski om vinteren, men også styrketrening i treningsstudio, sier Odland.

Han fikk dermed Norges Parkinsonsforbund med på å samle 70 «unge» pasienter fra hele landet til treningssamling på Pellestova i Øyerfjellet, det vil si pasienter under 55 år. Der fikk de hjelp av skilegenden Bjørn Dæhlie.

– Jeg tror at det å gå langrenn er sunt, uansett om man er frisk eller lider av Parkinsons, sier Dæhlie.

Og det ble mye latter da han instruerte i klassisk langrenn ute i løypa.

– Bra! Men kanskje jobbe litt med tyngdeoverføringen der, ja.

Bjørn Dæhlie som instruktør

GODE RÅD FRA BJØRN DÆHLIE: – Bra, men kanskje jobbe litt med tyngdeoverføringen.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Viktig å bevege seg

Nevrolog Mathias Toft

EKSPERTEN: – Vitenskapelig undersøkelser viser at det er bra for folk med Parkinsons sykdom å være aktive, sier nevrolog Mathias Toft.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Mathias Toft er overlege på nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus og har forsket mye på Parkinsons sykdom.

– Vitenskapelige undersøkelser de siste åra viser at det viktig for pasientene å drive både styrketrening og kondisjonstrening, sier han.

Parkinsons sykdom fører til skjelving, langsommere bevegelser og stivhet.

– Fordi sykdommen påvirker kroppens bevegelsessystem, er det enda viktigere å bevege seg, være aktiv og trene.