– Vi er helt avhengig av helikopterhjelp

På grunn av stor brannfare på Sør- og Østlandet økes nå beredskapen fra to til tre helikoptre. I dag ble et nytt helikopter testet i Elverum.

Brannvesenet har leid inn to brannslukkingshelikoptre

ØVELSE: Under øvelsen på Starmoen i Elverum ble det påtent en mindre skogbrann som helikopter med mannskap øvde på å slukke.

Under en øvelse på Starmoen i Elverum torsdag ble et nyinnleid brannhelikopter satt på prøve. Helikopteret skal være klart til å rykke ut til hele Østlandet dersom det oppstår branner.

Dette er ressurser som er godt trent. De kan slokke skogbrann, sier avdelingsdirektør Hans Kristian Madsen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Han var godt fornøyd med torsdagens øvelse. Under øvelsen ble det påtent en mindre skogbrann som helikopter med mannskap øvde på å slukke. Brannhelikopteret som er leid inn fra Helitrans fikk testet sine ferdigheter.

Brannmanskap pakker for slukking fra helikopter

Brannmannskapet pakker for å slukke skogbrann fra helikopteret.

Foto: Ole Martin Sponberg

Beredskapen er god nok

– Faren for skogbrann er sterkt økende og vi har i dag økt beredskapen fra to til tre helikoptre, sier Madsen.

Det nye slukningshelikopteret er leid inn fra selskapet Helistrans og skal være i beredskap på Kjeller flyplass ut neste uke, men beredskapen kan raskt flyttes. Madsen påpeker at utrykningstiden er kort og at også Værnes har helikoptre med kort innsatstid som kan bistå dersom det behøves.

Er beredskapen god nok?

– Beredskapen er god nok. Men det vil alltid kunne oppstå situasjoner hvor vi har utfordringer med ressurser. Med et godt samarbeid mellom sivilforsvaret og brannvesenet skal vi håndtere eventuelle utfordringer på en god måte, sier Madsen.

Avhengig av helikopter

Brannsjef Nils-Erik Haagenrud i Midt-Hedmark brannvesen er fornøyd med at beredskapen trappes opp.

Vi er helt avhengig av helikopterhjelp for å få brannene ned på bakken, sier han.

Haagenrud oppfordrer alle til å respektere bålforbudet. I Norge er det et generelt forbud mot å tenne bål og grill i eller i nærheten av skog og annen utmark i perioden 15. april til 15. september. Brannsjefen minner om at forbudet gjelder uansett om det nylig har regnet.

– Vinden gjør at regnet tørker raskt. I furuskogen kan regnet tørke etter to timer. Brannfaren er derfor meget stor, sier Haagenrud.

Les også: