Hopp til innhold

– Dette er verdens eldste revolver

På Maihaugen på Lillehammer finnes det en skatt nede i kjelleren. En revolver som er over 400 år gammel.

Verdens eldste registrerte revolver er 400 år gammel og befinner seg på Maihaugen på Lillehammer. Nå skal den endelig vises fram på utstilling.

400 ÅR GAMMEL: Ifølge museet på Maihaugen i Lillehammer er dette verdens eldste revolver. Den er datert så langt tilbake som 1597.

På Maihaugen på Lillehammer finnes det en skatt nede i kjelleren. En revolver som er over 400 år gammel.

Gaute Jacobsen

VISER FRAM SKATTEN: Gaute Jacobsen har tatt den 400 år gamle revolveren opp fra kjelleren for en sjelden anledning.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Revolveren startet sin historie hos en våpensmed i Nürnberg i Tyskland. Året var 1597. Den var en gang et statussymbol – med prydekor i messing, bein og perlemor. Over 400 år senere er den godt bevart i en kjeller i Lillehammer.

– Grunnen til at vi vet at den er fra 1597 er fordi det er et merke av en hestespore på den. Den forteller oss med sikkerhet at den ble lagd av den tyske våpensmeden Hans Stopler, sier direktør for Maihaugen, Gaute Jacobsen.

Georg von Reichwein

TYSK EIER: Georg von Reichwein eide revolveren en gang på 1600-tallet.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Revolveren har tilhørt tyskeren Georg von Reichwein. Han var yrkesmilitær og kjempet på dansk-norsk side i 30-årskrigen, som var mellom 1618 til 1648.

– Vi er litt usikre på om han hadde med seg revolveren da han kom til Norge i 1628 eller om han kjøpte den i Bergen i 1636, forteller han.

Må fysisk dreie

Ettersom revolveren er av den gamle sorten er ikke mekanismen slik som på de nyere.

– Den er revolverende, i den betydning at man fysisk må dreie kulelagrene for hvert skudd. Det er også derfor det heter revolver, fordi denne kassen er revolverende, forteller Jacobsen.

Våpnene ble laget for å skade andre mennesker.

Gaute Jacobsen, Direktør på Maihaugen.

Funksjonen derimot, den var den samme på slutten av 1500-tallet som på starten av 2000-tallet.

– De ble laget for å skade andre mennesker. Ikke nødvendigvis for å drepe, for det primære i krig den gang var å skade andre soldater, sier han.

Skal vises frem

Til vanlig ligger våpenet i et våpenmagasin, men i forbindelse med grunnlovsjubileet blir det i sommer mulig for alle å se den gamle pistolen.

– Vi skal stille den ut i sommer sammen med resten av våpenutstillingen vår. Det er våpen fra 1600-tallet og opp til 1814 som skal vises fram, forteller han.

Ikke den eneste skatten

Revolveren ligger i et avlås på museet på Maihaugen, men det er den ikke alene om.

Nettopp i slike avlåste museumsmagasiner rundt om i Norge ligger det mange skatter som publikum sjelden eller aldri får se, mener direktøren på Maihaugen Gaute Jacobsen:

– Museene må bli flinkere til og ta fram gjenstandene sine for å vise dem fram, sier Jacobsen.

Generalsekretæren i Museumsforbundet er enig.

– Et godt stykke på vei kan jeg være enig i det. Mange museum sitter på store skatter som dem ikke får vist frem hele tiden. Magasinene er fulle av gjenstander publikum ikke er klar over, sier Liv Ramskjær.

Artikkelen fortsetter under bildet

gamle våpen

Våpensamlingen til Maihaugen skal stilles ut i sommer. Her er gamle gevær.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Siste museumsstatistikk viser at norske museer har 20 millioner gjenstander i samlingene sine. Under halvparten av dem er tilfredsstillende registrert.

Ramskjær tror derfor at det kan ligge skatter i norske samlinger som ingen vet om.

– Det kan godt hende det finnes klenodier som de ikke vet om. Jeg har selv opplevd å åpnet kasser som ikke har vært åpnet på mange tiår, hvor det viser seg at det er mange gjenstander man ikke visst om, forteller hun.

Flere saker fra Innlandet