Hopp til innhold

– Vennene mine maste om å få være med på hasjsalget

34-åringen fra Elverum som er pekt ut som en hovedmann i den store hasjsaken, sier at tre venner som også er tiltalte i saken, nærmest maste om å få være med.

Hasjbeslag smugling

34-åringen fra Elverum sier vennene maste om å få være med på hasjomsetningen.

Foto: Kripos

Hele fredagen har gått med til forklaringen til 34-åringen fra Elverum som påtalemyndigheten mener er hovedmannen i en hasjliga som omsatte 670 kilo hasj, i tillegg til flere hundre kilo som ble beslaglagt.

Påtalemyndigheten mener han organiserte innførsel av hasj fra Danmark, noe han nekter for. Han nekter også å ha vært med i en organisert, kriminell gruppe. Han innrømmer å ha kjøpt og solgt rundt 167 kilo hasj.

Les: Antatt hovedmann i hasjsaken: – Jeg ble truet

Les: – Dette er galskap, sier hovedmann om inndragning på 28 millioner kroner

Rusmisbrukere

34-åringen beskrev hvordan han ble kjent med de tre andre fra Elverum og Løten som er pekt ut som sentrale i saken. En var barndomsvenn, en ble han kjent med i 15–16 års alderen og en seinere. Disse fire står i dag helt sentralt i hasjsaken. 34-åringen innrømmer at han tok på seg en kapteinsrolle i dette miljøet.

– Vi var en venneflokk som eksperimenterte med amfetamin fra 13–14 årsalderen. Fra jeg var 16 år til jeg var 20 var jeg amfetaminnarkoman, sa han i retten.

Han begynte da med hasj som en måte å kutte ut amfetamin.

– Siden har jeg røykt hasj daglig med noen små avbrudd, forklarte han i retten.

Det var etter at han slapp ut av fengsel i 2007 at han ble trukket inn i saken som nå går i Oslo tingrett.

– Jeg ble kontaktet og truet med at det kunne skje noe med kjæresten min. De sa jeg skyldte dem 400.000-500.000 kroner, sa han.

Etter en stund ga han etter og begynte å selge hasj.

Les: – Dette er galskap, sier hovedmann om inndragning på 28 millioner kroner

– Maste om å få være med

Han er helt tydelig på at de tre andre, en 38-åring fra Elverum, en 47 åring fra Løten og en 41- åring fra Elverum, var frivillig med på dette.

– Det var ingen motvillighet om å få være med. Snarere maste de om det, sa han i retten. Men han avviste at han dikterte hva som skulle skje.

– Vi ble enige om hvordan ting skulle gjøres, jeg var fleksibel.

Dette sa han om noen av de andre tiltalte fra Hedmar som er pekt ut som sentrale:

38-åringen fra Elverum som skal ha kjørt ut stoff i Norge:

– Han var motvillig til å hente hasj i utlandet, han tenkte vel at det var forbundet med en viss risiko, sa 34 åringen som la til at 38-åringen var involvert i noen pengespørsmål.

47-åringen fra Løten som skal ha kjørt penger til Danmark:

–Han var ikke krav stor og fikk rundt 0,50 kroner per gram hasj. 34-åringen sa grunnen til at han fikk mindre enn andre var at det var mindre risiko ved å frakte penger enn hasj.

Han kunne også få en kilo hasj han kunne selge videre til innkjøpspris, sa 34-åringen.

Snakket ut av saken

To andre tiltalte fra Hedmark, mener hovedmannen ikke har noe med denne saken å gjøre.

De møttes ofte hos en 42-åring fra Løten som blant annet er tiltalt for å ha oppbevart penger.

– Han visste ikke noe om dette. Vi gikk ut når vi snakket om kriminelle emner. Det er ikke forbudt å ha kriminelle venner så lenge man ikke gjør noe kriminelt sjøl, sa han.

Også en 46- åring fra Elverum snakker han ut av saken.

– I mangel på andre løsninger så spurte jeg om han kunne ha mottatt to konvolutter. Det er jeg veldig lei for. Jeg ser ikke han som en kriminell person, sa den tiltalte 34-åringen.

Flere saker fra Innlandet