Hopp til innhold

– Vanskelig å gå på skole med den tiltalte

En av de fornærmede i den store overgrepssaken fra Gudbrandsdalen, sier hun opplever det som svært vanskelig å gå på samme skole som den tiltalte i saken.

Vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

OMFATTENDE STRAFFESAK: I Sør-Gudbrandsdal tingrett står en mann i 20-årene tiltalt for en rekke seksuelle overgrep og krenkende handlinger mot til sammen 46 jenter i alderen 12-18 år.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Fredag forklarte jenta seg i Sør-Gudbrandsdal tingrett i straffesaken mot mannen. Han er tiltalt for voldtekter, samt en rekke seksuelle overgrep og krenkelser mot til sammen 46 jenter i alderen 12-18 år.

– Jeg synes det er vanskelig å gå på samme skole som ham. Vi snakker jo ikke sammen. Men jeg ser ham, og han ser på meg. En gang i høst kom han bort til meg og tok hånden sin gjennom håret mitt. Han sa ikke et ord. Det opplevde jeg som opprørende og skremmende, fortalte hun til retten.

Jenta og hennes familie skal ha kontaktet politiet etter hendelsen på skolen, og jenta skal ha avgitt en forklaring om det som skjedde.

Sier han ikke ønsket å skremme

Til NRK sier den tiltalte 20-åringen at han ikke hadde til hensikt å skremme jenta, men at han synes hun så ensom ut, og han tror det var derfor han berørte håret hennes. Mannen sier også at han nå forstår at jenta har oppfattet det helt annerledes.

De to skal ha blitt kjent høsten 2012 og hatt kontakt med hverandre fram til våren 2013. I denne perioden skal de ha snakket mye sammen via sosiale medier. Mannen er tiltalt for å ha lagret seksualiserte bilder av den da mindreårige jenta.

Jenta forklarte i retten at det har vært svært belastende i ettertid å få vite at bildene av henne er blitt lagret.

– Jeg er urolig for at bildene kan påvirke meg senere i livet. At det går ut over ryktet mitt og kan slå tilbake på meg hvis jeg for eksempel søker en jobb eller noe, sa hun i retten.

Fikk kontakt på sosiale medier

Til sammen syv jenter forklarte seg fredag i Sør-Gudbrandsdal tingrett om kontakten de har hatt med den tiltalte. Felles for dem var at kontakten i stor grad foregikk på sosiale medier som Facebook, Snapchat, Kik og Skype.

Flere av jentene kommer fra helt andre distrikter i Norge enn Gudbrandsdalen og de har aldri møtt den tiltalte ansikt til ansikt. Alle sammen forklarte seg om seksualiserte bilder som de skal ha utvekslet med mannen.

I noen tilfeller hadde jentene også hatt seksualiserte videosamtaler med mannen.

20-åringen lagret bildene og filmene uten å ha spurt jentene om lov og uten at de var klar over det.

Kontaktet like før rettssaken

Ei av jentene forklarte at hun ble kontaktet av det hun mener må være den overgrepstiltalte mannen så sent som 17. september 2014. Det er mindre enn en måned før rettssaken startet.

Jenta forklarte at hun fikk en forespørsel på Snapchat om hun kunne sende "dirty" bilder". Forespørselen skal ha kommet fra samme brukernavn som den tiltalte har benyttet. Jenta forklarte at det også ble sendt et bilde av en mannsoverkropp med en tatovering som hun mener er lik den tiltaltes.

Mannen nekter imidlertid for dette og sier han ikke har sendt noen slik forespørsel.

Når det gjelder de øvrige tiltalepunktene i den store sedelighetssaken, så har mannen erkjent delvis straffskyld. Men han nekter for å ha brukt vold eller trusler mot noen av jentene.

Det var i utgangspunktet satt av tre uker til den omfattende straffesaken, men det er nå klart at denne tidsplanen ikke holder. Sør-Gudbrandsdal tingrett har derfor utvidet hovedforhandlingene med ytterligere to dager.

Prosedyrene i saken vil derfor avholdes først 5.- og 6. november.

Flere saker fra Innlandet