Hopp til innhold

– Tv-titting kan motvirke depresjon

Eldre som følger med på OL kan oppleve mindre ensomhet og depresjoner, mener professor Tor Inge Romøren. Men et lengre liv får man nødvendigvis ikke.

Eldre som ser mye sport på TV kan bli mindre deprimerte, men får ikke noe lengre liv. Det mener professor i aldringskunnskap.

Stort engasjement foran tv-skjermen kan føre til mindre depresjon, men samtidig også virke motsatt, ved mindre bevegelse.

– Huff! Nei, vi får håpe, håpe, håpe. Det er veldig spennende!

Det er spent stemning foran tv-skjermen i stua på Gjøvik. Åse Koldem sitter som klistra, mens bilder fra OL i Sotsji flyr over tv-skjermen med høy hastighet. Bysbarnet Ingvild Flugstad Østberg er i aksjon og det er ikke noe annet sted å være akkurat nå.

– Motvirker ensomhetsfølelse

– Man får være litt forsiktig, slik at man ikke får hjerteinfarkt, ler hun.

Åse er nesten altetende når det kommer til vintersport og hun får med seg en god del av OL-øvelsene fra Russland, som utfor, hopp, skiskyting og langrenn. Med mange norske deltakere, blir det også mye å følge med på på tv. Det kan faktisk være med på å påvirke psyken hennes. Eldre folk som ser mye sport på TV kan bli mindre deprimerte, mener professor i aldringskunnskap ved Høgskolen i Gjøvik, Tor Inge Romøren.

– Det virker inn på humøret, motvirker følelsen av ensomhet og det finnes noe dokumentasjon som viser at det kan være med på å forhindre depresjoner.

– Ikke lengre liv

Men sjøl om eldre kan føle større tilfredshet gjennom å se på sportssendinger på TV, er ikke det ensbetydende med at helsa blir bedre. For positive resultater på psyken til tross, de eldre får ikke noe lengre liv av å følge tv-sporten.

– I verste fall kan det ende med det motsatte. Da tenker jeg på de eldre som blir avhengige av å se på tv, uten samtidig å være fysisk aktive.

Tv-titting behøver altså ikke være negativt, men mengden fysisk aktivitet man tilfører, vil kunne bli avgjørende for effekten apparatet har på helsa til eldre.

Flere saker fra Innlandet