– En av mine tyngste dager som ordfører

Ordfører i Elverum, Erik Hanstad, er overrasket og sjokkert over nyheten om man vil legge ned fabrikken Takeda Nycomed AS. Over 190 kan miste jobben.

Erik Hanstad og Morten Brevig

Tirsdag ettermiddag besøkte ordfører Erik Hanstad Nycomed og fabrikksjef Morten Brevig. – Dette var triste nyheter, sier Hanstad.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Vi har nettopp fått beskjeden, og det er utrolig dramatiske nyheter. Dette er en av de tyngste dagene jeg har hatt som ordfører, sier Erik Hanstad til NRK.

– Et sjokk

Han og kommunen fikk tirsdag vite at over 190 personer kan miste jobben. Det japanske selskapet Takeda Nycomed As som eier fabrikken i Elverum ønsker å legge ned fabrikken, og flytte produksjonen til Tyskland og Polen.

Det skal skje i løpet av to år. Det japanske selskapet kjøpte opp Nycomed i 2011. Hanstad sier at forslaget om nedleggelse kom som lyn fra klar himmel.

– Dette kom veldig overraskende på oss, og er et stort sjokk. Det er ikke lenge siden det nye skiltet kom opp. Vi har fått et inntrykk av at dette var trygt, sjøl om det var et eierskifte, sier Hanstad.

Skuffet over eierne

Ordføreren sier en nedleggelse vil være dramatisk for kommunen. Mange av dem som jobber der er kvinner, og ordføreren sier kommunen har satt stor pris på fabrikken.

Nycomed

Nycomed i Elverum

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Han er skuffet over at eierne nå foreslår å legge ned fabrikken, som i Elverum er godt kjent som pillefabrikken.

– Jeg er skuffet og veldig overrasket. Vi har hatt jevnlig kontakt med fabrikken, og har ikke fått noen signaler på at den skulle legges ned. Vi har spurt om fabrikken var trygg til tross for nye eiere, og det fikk vi bekreftet, sier Hanstad.

– Vanskelig å snu eierne

Han skal nå ha et møte med ledelsen ved fabrikken, for å se hva slags muligheter man har før styret tar sitt endelige vedtak i mars. Han tror det er vanskelig å gjøre noe med dette for politikerne i Elverum.

– Det er vanskelig å gjøre noe med dette på lokalpolitisk plan. Jeg vet at ledelsen har jobbet mot en nedleggelse, men hva vi kan gjøre nå har jeg ingen firmenning om på nåværende tidspunkt.

Ikke første gangen Nycomed er i trøbbel

I år 2000 var det også frykt for at fabrikken skulle legges ned. Året før hadde investeringsselskapet Nordic Capital kjøpte Nycomed Pharma, som fabrikken het da.

Det var 180 ansatte i Elverum på den tida. Styret vurderte å flytte produksjonen til Danmark, men man valgte å satse videre.

I 2003 ble antall ansatte redusert fra da 150 til 115 årsverk. Bedriften fikk ikke solgt nok av produktene sine.

Men i 2004 fikk de en stor kontrakt på nesespray på 75 millioner, og den negative utviklingen ble nok en gang snudd. Hva som nå skjer med fabrikken, blir ikke klart før i mars, da styret skal gjøre sitt endelige vedtak.