– Sjelden med spiseforstyrrelser i barneskolealder

Det er sjelden, men det skjer, at barn i barneskolealder utvikler spiseforstyrrelser. – Tilstanden blir ofte svært alvorlig, både psykiatrisk og kroppslig, sier psykiater Finn Skårderud.

Finn Skårderud

Psykiater Finn Skårderud har jobbet med spiseforstyrrelser, både som behandler og som forfatter.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Den 13 år gammel jenta fra Bærum som ble funnet død i ei hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften, hadde slitt med spiseforstyrrelser i flere år.

Jentas mor er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

I obduksjonsrapporten som ble lagt fram i forbindelse med fengslingsmøtet på Gjøvik onsdag, slås det fast at dødsårsaken trolig var avmagring eller sult.

– Mobbing stikker dypt

I flere år før dødsfallet kjempet moren for at datteren skulle få et bedre skole -og oppvekstmiljø. Datteren skal ha blitt mobbet gjennom flere år på barneskolen, og skal ha byttet skole på grunn av dette.

Spiseforstyrrelsene skal ha hatt sammenheng med hvordan jenta hadde det på skolen.

13-åring funnet død i Valdres

HYTTA: 13-åringen ble funnet død i ei hytte på Beitostølen nyttårsaften. Ambulansefolkene kontaktet politiet fordi jenta var svært avmagret.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Psykiater Finn Skårderud sier spiseforstyrrelser ofte kan bunne i mobbing. Det er noe han har sett i sin praksis som behandler.

– Jeg er slått av hvor dypt mobbing kan stikke, blant annet med spiseforstyrrelser som et mulig utslag. Mobbing handler om at man ikke blir godtatt, man blir utstøtt. Man blir utrygg på seg selv og maten og kroppen blir en flukt, sier han.

De fleste som utvikler spiseforstyrrelser er eldre enn Bærums-jenta.

– Det er sjelden man utvikler spiseforstyrrelser i barneskolealder, men det skjer. Vi ser at tilstanden ofte blir fortere alvorlig, både psykiatrisk og fysisk. En barnekropp tåler underernæring dårligere enn en tenåringskropp, sier Skårderud.

25 døde av spiseforstyrrelser

Mor med sin forsvarer

I RETTEN: 13-åringens mor forklarte seg under fengslingsmøtet i Gjøvik tingrett onsdag. Her sammen med forsvarer Aasmund Olav Sandland.

Foto: Lars Erik Skefsrud / NRK

Folkehelseinstituttet har registrert 25 dødsfall knyttet til spiseforstyrrelser i tiårsperioden fra 2005 til 2014. Ett av disse dødsfallene var et barn under 18 år.

Men – overlege Christian Lycke Ellingsen ved Dødsårsakregisteret i Folkehelseinstituttet mener det kan være mørketall, slik at tallet i realiteten er høyere.

– Det kan være at leger i enkelte tilfeller registrerer sluttkomplikasjonen som dødsårsak, for eksempel lungebetennelse. Ved stort vekttap svekkes immunforsvaret mot infeksjonssykdommer, sier Lycke Ellingsen.

Ifølge forsvarer Aasmund Olav Sandland kjempet moren for at datteren skulle få hjelp. Han sier det var anoreksi-problemene som tok livet av jenta.

Gjøvik tingrett la ned referatforbud for pressen fra fengslingsmøtet onsdag.