– Riktig at unge jenter får p-piller

Stortingsrepresentant Karin Andersen var for p-piller til unge jenter for fem år siden. Det står hun fast ved, selv om det har vært en økning av p-pillebruken.

SVs karin Andersen reagerer

En lovendring for fem år siden førte til at jenter fra de er 12 år kan få p-piller av lege, uten at foreldrene vet om det eller får beskjed. En av de som støttet dette forslaget var Karin Andersen. Det gjør hun fortsatt.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

P-pillebruken blant jenter mellom 12 og 15 år i Hedmark har økt med 30 prosent de siste fem åra.

En lovendring for fem år siden førte til at jenter fra de er 12 år kan få p-piller av lege, uten at foreldrene vet om det eller får beskjed.

LES MER Barn får p-piller som aldri før

– De har sex uansett

Stortingsrepresentant Karin Andersen var en av dem som var for dette for fem år siden. Påtross av de nye tallene om økningen av p-pillebruken blant unge jenter, mener hun fortsatt at det er riktig.

– Disse aldersgruppene har sex selv om det ikke er innenfor loven. Det er viktigere at de får muligheten til å hindre at de blir gravide, så må man tenke på andre tiltak for å utsette debutalderen, sier hun.

LES OGSÅ

Ungdomsskoleelever: – P-piller er en privatsak

Fem ting du bør vita om prevensjon

Høyt forbruk

P-piller

Unge jenter bruker p-piller som aldri før.

Foto: NRK

I resten av landet er også tallene høye. Unge jenter i Finnmark er de som spiser flest p-piller. I vårt nordligste fylke bruker hver 14. jente i aldersgruppa mellom 12 og 16 p-piller.

Opplandsjentene ligger midt på treet når det gjelder slik tablettbruk. I Oppland bruker hver 22. jente mellom 12 og 16 år p-piller.

Helsesøster Trude Kirkebø ved Ajer ungdomsskole i Hamar får mange spørsmål fra unge jenter om prevensjon, og hun bekrefter at stadig flere spør etter p-piller.

LES OGSÅ Norske gutter dårligst med dong