Hopp til innhold

– Regjeringen vil ikke legge ned fengselsplasser

Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp) sier regjeringen aldri kommer til å godkjenne forslaget om å legge ned fengselet i Vestre Slidre.

Morten Ørsahl Johansen

– IKKE RIKTIG MEDISIN: Morten Ørsal Johansen (Frp) sier Kriminalomsorgen må finne andre måter å effektivisere driften på enn å legge ned soningsplasser.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Mandag denne uken fikk de 16 ansatte ved fengselet på Slidreøya i Vestre Slidre i Oppland beskjed om at Kriminalomsorgen vurderer å legge ned fengselet for å spare penger.

10 millioner kroner må spares inn i regionen, og Kriminalomsorgen ser for seg to måter å gjøre det på. Enten ved å bruke ostehøvelprinsippet og kutte litt ved alle fengslene, eller legge ned fengselet i Vestre Slidre, som har 25 soningsplasser.

Stortingsrepresentant og landbrukspolitisk talsmann for Frp, Morten Ørsal Johansen, sier det ikke kommer på tale å legge ned fengselsplasser for å spare penger.

– Dette er ikke effektivisering

Johansen sier forslaget fra Kriminalomsorgen om å legge ned fengselet på Slidreøya aldri vil bli godkjent av regjeringen.

– Vi har kapasitetsproblemer og utfordringer innen kriminalomsorgen, men den rette medisinen er ikke å legge ned soningsplasser, sier Ørsal Johansen.

Kriminalomsorgen har fått i oppdrag å effektivisere driften, og må spare penger. Fungerende direktør for Kriminalomsorgen region øst sa til NRK Hedmark og Oppland i går at det er mulighet for betydelig gevinst dersom noen av plassene flyttes.

– Kriminalomsorgen har, i likhet med andre offentlige etater, fått et pålegg om å effektivisere driften. Men dette forslaget kan ikke kalles effektivisering. Her må nok noen gå i seg selv og finne andre måter å gjøre dette på, sier Ørsal Johansen.

Fengselet på Slidreøya

FORESLÅTT NEDLAGT: Kriminalomsorgen region øst har foreslått å legge ned fengselet på Slidreøya for å spare penger.

Foto: Nils Rogn

Må kutte over 70 millioner kroner

Det Kriminalomsorgen har ikke fullmakt til å ta denne typen avgjørelser. Det er Justisdepartementet som skal vurdere forslaget og til slutt ta den endelige avgjørelsen om det blir nedleggelse av soningsmulighetene på Slidreøya.

Ifølge statsbudsjettet for 2015 må Kriminalomsorgen spare inn om lag 70 millioner kroner. Kari Henriksen (Ap) sitter i Stortingets Justiskomite. Hun mener det ikke er mulig å gjennomføre disse kuttene uten at det skal gå på bekostning av antall soningsplasser.

– Mesteparten av bevilgningene som Kriminalomsorgen får går til å lønne de litt over 4000 ansatte. Så nå ser vi at realiteten innhenter Frp og justisministeren, sier Henriksen.

Hun sier justisminister Anders Anundsen selv har sagt at Kriminalomsorgen selv må vurdere hvor kuttene kan gjennomføres.

– Nå har Kriminalomsorgen levert et forslag. Så nå må han enten godta dette forslaget, eller så må han selv komme med et annet forslag på bordet, sier Henriksen.