Hopp til innhold

– Regjeringen har sviktet oss, sier Høyre-topp.

Høyre-topp i Tynset Berit Nordseth Moen forlater partiet og mener regionen har blitt «offentlige hakkekyllinger» i helsearkivsaken. – Trist, svarer kulturministeren.

Berit Nordseth Moen

UTMELDING: Berit Nordseth Moen, gruppeleder og frontfigur i Tynset Høyre, melder seg ut av partiet Høyre. Hun føler seg sviktet i helsearkiv-saken, og mener hun ikke kan fronte partiets politikk lenger.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

I et leserinnlegg i dagens Østlendingen skriver Høyre-topp i Tynset, Berit Nordseth Moen, at hun melder seg ut av partiet. Fjellregionen ble svært skuffet etter at det lovede helsearkivet ikke blir noe av, Tynset får kun en digitaliseringsenhet.

– Hvor er sentraldepotet, hvor er tryggheten? Hvor er forskningsmiljøet vi ble forespeilet? Hele prosjektet har blitt kuttet ned uten at vi har blitt informert og uten at vi har fått sagt noe om det. Vi har blitt sviktet. Og da klarer ikke jeg å fronte Høyres politikk lenger, sier Berit Nordseth Moen til NRK.

Les også:

– Får sjokk

I 2009 at det ble bestemt at et nytt helsearkiv skulle legges til Tynset. Men i forslaget til neste års statsbudsjett er det altså bestemt at Tynset får kun en digitaliseringsenhet, papirarkivet skal legges andre steder.

Tynset har blitt gitt lovnader både fra statsminister, helseminister og finansminister, derfor mener Moen de har blitt sviktet, i siste instans fra statsbudsjettet til kulturdepartementet.

– Det blir for meg et stort svik når man over sommeren endrer forutsetningene. Vi så for oss et helsearkiv og et sentraldepot. Det blir et sjokk når man får budsjettet fra kulturdepartementet, hvor de har gjort dette på en helt annen måte. Det har vært en intern og veldig lukket prosess, og vi har blitt offentlige hakkekyllinger.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tegning av helsearkivet på Tynset

Her er en tegning av det planlagte helsearkivet på Tynset, som ble presentert i 2013. Nå er planene omgjort, og Tynset får kun en digitaliseringsenhet.

Foto: Statsbygg. Arkitekt: Lusparken arkitekter AS

Blir uavhengig representant

Stortingsrepresentant for Høyre fra Hedmark, Gunnar A. Gundersen, har tidligere sagt at det viktigste er at Tynset får arbeidsplasser, ikke et størst mulig bygg til et helsearkiv.

Nordseth Moen stoler imidlertid ikke på at arbeidsplassene vil komme.

– Jeg frykter at de arbeidsplassene på langt nær er trygge. Et digitaliseringsarkiv er langt fra den samme garantien som et sentraldepot.

Etter utmeldingen blir nå Nordseth Moen uavhengig representant i kommunestyret i Tynset de neste fire årene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Thorhild Widvey

Kulturminister syns det er leit at gruppelederen i Tynset Høyre melder seg ut. Hun mener Tynset bør være fornøyd med at de får arbeidsplasser i forbindelse helsearkivprosjektet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kulturministeren: – Trist at folk melder seg ut

Kulturminister Thorhild Widvey syns det er leit å høre om Nordseth Moens beslutning.

– Jeg syns selvsagt det er trist når folk melder seg ut. Jeg oppfordrer alle til å fortsette å være med i partiet og kjempe for våre saker, sier Widvey til NRK.

Hun mener departementets valg når det gjelder helsearkivet var en klok beslutning.

– Vi mener at det opprinnelige prosjektet var for dyrt. Jeg er glad for at regjeringen har besluttet å realisere helsearkivet på Tynset. De aller fleste arbeidsplassene som kommer i tilknytning til helsearkivet, kommer på Tynset. Regjeringen har fulgt opp stortingets anmodningsvedtak og vi vil realisere et justert prosjekt på Tynset. Vi har kommet med et forslag som gir best og mest mulig effektiv bruk av våre felles ressurser.

Flere saker fra Innlandet