Hopp til innhold

Ber om full frifinnelse av Angelicas (13) mor

GJØVIK (NRK): Forsvarerne kritiserer etterforskningen av Valdres-saken og mener politiet ikke har vært objektive. De mener kvinnen aldri skulle vært tiltalt for grov omsorgssvikt etter datterens død.

Valdres-saken forsvarernes prosedyre. Moren bar et bilde av Angelica i retten.

ANGELICA: Den tiltalte kvinnen bar et smykke med bilde av datteren rundt halsen i retten torsdag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Torsdag holdt forsvarerne til 46-åringen sin prosedyre. Advokat Ann Turid Bugge argumenterte for at det ikke er dekning for tiltalen og sier kvinnen ikke burde blitt siktet. Bugge var sterkt kritisk til politiets håndtering av saken og mener etterforskingen ikke har vært objektiv.

– Jeg trodde jeg skulle bli spart for å høre det i en norsk rettssal, sa Bugge.

Også medforsvarer Aasmund Olav Sandland mener det politiet og påtalemyndighetens objektivitet har sviktet

– Det er ikke bare oppsiktsvekkende, det er på grensen til å være grov uforstand, sa han.

Forsvarerne la torsdag ettermiddag ned påstand om at kvinnen frifinnes fra begge postene i tiltalen og at hun behandles på mildeste måte.

Mener moren ikke kan forsvare seg

– Etter menneskerettighetene skal hun være i stand til å ivareta forsvaret sitt. Her står vi ovenfor en tiltalt som ikke er i stand til å forsvare seg, sa Bugge.

Bugge trakk frem at den tiltalte kvinnen har en utfordrende helsetilstand og ikke har kunnet forsvare seg. Både hun og medforsvarer Sandland gjentok flere ganger at rettssaken burde vært stoppet.

– Hvis det aktoratet hevder om at hun var død da mor ringte AMK, må saken stanses og nye sakkyndige må opprettes, sa Sandland.

– Teorien ramler som et korthus, sa han om tiltalen som han omtaler som dårlig fundert. Forsvarerne mener forholdene faller utenfor tiltalen.

Valdres-saken forsvarernes prosedyre. Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland.

KRITISKE: Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland går hardt ut mot aktor og politiets håndtering av saken. Her i diskusjon i en pause torsdag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Aktor ba om fire års fengsel

Også pressen ble kritisert av Bugge for å ha hatt en skjev dekning av saken helt fra 13 år gamle Angelica døde av avmagring nyttårsaften 2015 og frem til rettssaken som startet 26. februar i år. Bugge kritiserte i tillegg aktor Arne Ingvald Dymbe for å ha forsøkt å trekke informasjon ut av vitner under rettssaken.

– Jeg opplever at det har vært haling og draing av vitnene for å få ut en viss type informasjon, sa Bugge.

Dymbe la onsdag ned påstand om fire års fengsel for kvinnen. Han mener saken likner forsettlig drap.

Er strafferettslig tilregnelig

Den avdøde 13-åringen skal ha halvert kroppsvekten sin de fire siste månedene før hun døde av avmagring, ifølge legejournalen. I august 2015 fikk fastlegen oppgitt at jenta veide 41 kilo, dobbelt så mye som da hun døde, 21 kilo tung. Ifølge rettspsykiaterne Sigrid Bjørnelv og Finn Skårderud kunne hun ha overlevd dersom hun ble innlagt på sykehus.

Rettens sakkyndige konkluderte før påske med at 13-åringens mor er strafferettslig tilregnelig. Kvinnen er tiltalt for grov omsorgssvikt og for å ha hensatt en annen i hjelpeløs tilstand. Ettersom tiltalen omhandler grov mishandling i nære relasjoner er strafferammen inntil 15 års fengsel.

13-åring funnet død i Valdres

HYTTA: 13-åringen døde på hytta på Beitostølen nyttårsaften 2015.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Flere saker fra Innlandet