– Økt taxfreehandel rammer polet

Det er solgt 30 000 liter mindre alkohol i Sør- og Øst-Norge siden de nye taxfreekvotene ble innført. Fortsetter trenden kan det bety færre nye Vinmonopol.

En hånd som plukker med seg vinflasker på Vinmonpolet

FORKLARING: Vinmonopolet opplever en markant nedgang i salget i områder hvor det er nært til Svenskegrensa og hvor det er fergetrafikk til utlandet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Omgjøringen av taxfreekvoten har ført til salgsnedgang hos Vinmonopolet. Fra 1. juli kan du ta med deg 1,5 liter vin eller øl ekstra fra utlandet dersom du ikke kjøper tobakk. I praksis betyr det at du nå kan ta med seg seks flasker vin på kvota.

Siden juli er det solgt 30 000 liter mindre alkohol på Vinmonopolet i Sør- og Øst-Norge.

Dersom nedgangen i salget vedvarer kan dette få konsekvenser for etableringen av fremtidige butikker i Norge. Også polet i Hamar merker nedgangen. De har solgt 4000 liter mindre siden sommeren.

– Det blir selvfølgelig mindre volum og mindre kunder, sier butikksjef Martin Lillemæhlum.

Kort vei til utlandet
Halvor Bing Lorentzen

NEDGANG: Kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, sier at polet normalt skulle solgt mye alkohol i sommer.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen forteller at omsetningen har vært stabil i Vest- og Nord-Norge, mens den har gått betydelig ned i resten av landet.

– Vi ser nedgangen i områder hvor det er nært til Svenskegrensa og hvor det er fergetrafikk til utlandet, blant annet mellom Kristiansand og Danmark, sier han.

For polet i Hamar har det mye å si at folk velger å kjøpe alkohol i utlandet.

– Dette utgjør en salgsnedgang på tre prosent, sier han.

Taxfreevin har økt kraftig

Travel Retail Norway som selger taxfreevarer på flyplassene i Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Trondheim, forteller at de har en positiv økning i salg av vin.

– Men det er viktig å påpeke at kjøp av tobakk har gått ned. Det er en forskyvning av hva folk kjøper, sier administrerende direktør Håkon Fjeld-Hansen.

Siden juli har tallene økt kraftig.

– Vinomsetningen har økt med 17-18 prosent siden juli. Tobakken har gått tilbake med 10-11 prosent, sier han.

Hadde normalt solgt mer

Nedgangen i salget hos Vinmonopolet er spesielt med tanke på den varme sommeren.

– Under hetebølger øker Vinmonopolets salg alltid, men i juli og august i år så vi en nedgang, til tross for det fine været, sier Lorentzen.

Kommunikasjonsrådgiveren sier statistikken hadde vært positiv dersom forklaringen var at nordmenn drakk mindre alkohol, men tror heller det skyldes at folk får tak i varene andre steder enn på polet.

Vil gi lettere alkoholtilgang

Gjermund Hagesæter

UENIG: Gjermund Hagesæter fra Fremskrittspartiet synes det er for tidlig å si noe om sammenhengen mellom taxfreereglene og salgsnedgangen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, synes det er for tidlig å konkludere med at salgsnedgangen har sammenheng med den økte kvota.

– Frp har aldri gått til valg på at vi skal sikre økt omsetning på Vinmonopolet, og om nedgangen er tilfeldig eller ikke er for tidlig å si, mener han.

Hagesæter blir ikke skremt av at Vinmonpolet sier salgsnedgangen kan gå utover fremtidige butikker.

– Det som er viktig er at man har lovlig tilgang til alkohol i hele landet. Vi ønsker å gi folk større valgfrihet til hvor de vil kjøpe det, sier han.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Ivar Arne Nordrum

Nyheter fra Innlandet, klokka 1930

Nyheter fra Innlandet, klokka 1930