– Med den farta og innsatsen man ser nå, vil ikke målet bli nådd.
Innen 2020 skal 15 prosent av jordbruket i Hedmark og Oppland være økologisk. Det går neppe, tror lederen i Solø Økologiske Landbrukslag, Gudmund Gjerdrum.
– Må pløye ned
Bøndene får tilskudd til økologisk produksjon, men får ikke solgt varene til de store kjedene.
– Får du litt for mye et år, som kjedene ikke klarer å ta unna, må du enten kalle det konvensjonelt eller pløye det ned, forteller Gjerdrum.
- Les også:
Økologisk landbruk står i stampe, mener han. Produksjon og salg er ikke tilpasset hverandre.
– Når du plutselig får et salg, er ikke produksjonen klar til å ta det og situasjonen er lik for kjøtt, grønnsaker og melkeprodukter.
– For ambisiøst
– For meg er det viktig at vi tilbyr økologiske produkter produsert i Norge til forbrukeren. Samtidig er det også avhengig av at disse varene selges, sier Einar Myki, leder i Hedmark Bondelag.
Han tror regjeringens plan om 15 prosent produksjon er for ambisiøs. Nå produseres det mer enn markedet tilsynelatendevil ha.
– Ambisjonene bør kanskje heller legges på det nivået at vi produseres det som det er salg på.