Hopp til innhold

Rendalen kommune: – Nortura ribber anlegget vi vil kjøpe

Rendalen kommune er i harnisk etter at de fikk beskjed om at Nortura ønsker å fjerne store deler av utstyret fra anlegget som kommunen vil kjøpe.

Norvald Illevold, ordfører i Rendalen

Ordfører i Rendalen, Norvald Illevold, er skuffet over Nortura.

Foto: NRK

I november ble det klart at Nortura legger ned slakteriet i Rendalen og dermed mister den lille kommunen en hjørnesteinsbedrift med 38 arbeidsplasser. Disse plassene tilsvarer cirka 8000 arbeidsplasser i Oslo.

Siden har Rendalen kommune jobbet beinhardt for å redde anlegget og arbeidsplassene. Det har inkludert en løsning om at kommunen kjøper anlegget.

Slakt av anlegget

I forrige uke ble det kjent at kommunen har inngått en samarbeidsavtale med NorFrost AS, som er landets største importør og distributør av kjøttvarer, også norske, til restauranter og dagligvarebransjen.

Det store spørsmålet var om Nortura ville selge anlegget. Kommunen har lagt inn et bud på 7,5 millioner kroner for anlegget slik det står i dag. I går fikk kommunen en liste over utstyr som Nortura ønsker å ta med seg når de legger ned til sommeren.

– Hvis Nortura drar med det de har skissert, så står vi egentlig igjen med det

Nortura i Rendalen

Sjokkbeskjeden om nedleggelse av Norturas anlegg i Rendalen kom den 30. oktober.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

jeg vil kalle et ribbet anlegg. Det blir så å si et tomt anlegg, sier en opprørt ordfører Norvald Illevold.

Nortura bekrefter at de vil ta med seg mye av utstyret for å bruke det på andre anlegg.

– Det er vel sånn med oss som de fleste andre at vi har begrenset investeringsmidler til disposisjon, og da er det en fin måte, som vi bruker i alle sånne sammenhenger, å flytte utstyr til andre fabrikker, sier direktør for råvarerfabrikker i Nortura, Per Høines til NRK.

Skaper usikkerhet

Men Nortura møter ikke mye forståelse hos ordføreren for sin argumentasjon. Han mener at Nortura må ha mer enn nok utstyr etter at de har lagt ned 14 anlegg på fire år.

– De må jo begynne å få noe utstyr på lager rundt omkring, ellers har de hatt store tomme lokaler stående før, sier Illevold.

Han mener det vil ta lengre tid å komme i gang med ny virksomhet på stedet, hvis Nortura tar med seg det som er av utstyr.

– Det er jo bare med på å skape mer usikkerhet for de ansatte som er der nå og har lyst til å være med å dra denne bedriften videre.

Vil ta vare på verdier

Kommunen og de ansatte føler seg sviktet og mener at Nortura ribber hele anlegget for utstyr. Høines har ikke forståelse for dette.

– Dette har jeg litt vanskelig for å skjønne for dette er signaler vi har gitt ganske tidlig at dette er en vanlig praksis hos oss. Det som er viktig for oss er at vi tar vare på de verdier vi har for våre eiere, og det mener vi at vi gjør best ved å sikre de verdiene vi allerede har investert.

Høines føler de har hatt en god dialog med kommunen hele veien og håper at dette fortsetter i de neste møtene de skal ha sammen.

SE TV-SAK:

Konsernledelsen vil legge ned avdelingen med 40 ansatte.