Hopp til innhold

– Lisensjakt på 24 ulver er hinsides all fornuft

Nina Jensen i WWF reagerer kraftig på vedtaket om lisensjakt på ulv. – Dette er skremmende politikk.

Nina Jensen

REAGERER: Generalsekretær i WWF Norge, Nina Jensen, er svært opprørt over vedtaket som åpner for lisensjakt på 24 ulver.

Foto: WWF-Norge/Fredrik Myhre

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Østfold og Akershus vedtok fredag å åpne for lisensjakt på 24 ulver, innenfor ulvesonen til vinteren.

– Dette er hinsides all fornuft. Ikke minst er det en utrolig skremmende politikk. Man kan spørre seg om hvor politikernes respekt for naturen er blitt av, sier generalsekretær i WWF Norge, Nina Jensen.

Bekymret for ulvebestanden

Ulven som har raidet i Rendalen

RENDALEN: Denne ulven ble skutt i Rendalen i sommer etter at mange sauer ble tatt av ulv.

Foto: ANETTE STRAND SLETMOEN / NRK

Fra før er det åpnet for lisensjakt på åtte ulver i Osdal-flokken utenfor ulvesona i Rendalen og Åmot.

Utenfor sona i Hedmark og Akershus kan det også jaktes på fem enkeltindivider. I tillegg er det vedtatt å skyte ti ulver i andre regioner i Norge.

Til sammen 47 ulver. Det bekymrer stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson.

– Jeg er sterkt bekymret for om den norske ulvebestanden vil overleve denne utryddelsespolitikken som nå har blitt vedtatt. Den norske ulvebestanden er liten og sårbar, men den har styrket seg litt de siste årene. Hvis over halvparten av ulvene blir setter regjeringen en brutal stopper for håpet om en livskraftig bestand.

Naturvernforbundet mener det er ufattelig at norsk naturforvaltning med åpne øyne kan vedta å skyte inntill 47 ulver med en bestand på bare 65-68 dyr.

– Vi er på ville veier når forvaltning på norsk innebærer at arter kan forvaltes helt på kanten av utryddelse, samtidig som faren for enda mer innavl blir overhengende, sier fagleder i Naturvernforbundet, Arnodd Håpnes.

– Masseslakt

Hun er ikke den eneste som reagerer kraftig på vedtaket. Sunniva Holmås Eidsvoll fra Oslo SV, som sitter i rovviltnemnda for Oslo, Akershus og Østfold, kaller det en utrydningsordre på norsk ulv.

Rovviltnemdene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold

ROVVILTNEMNDENE: Leder for rovviltnemnda, Arnfinn Nergård, under det møtet hvor det ble vedtatt lisensjakt på 24 ulver.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

– Vi risikerer nå å drepe over halvparten av alle norske ulver. Dette er masseslakt av en kritisk truet dyreart. SV krever at klima- og miljøminister Vidar Helgesen opphever dødsdommen over de norske ulvene, sier Holmås Eidsvoll, som stemte mot forslaget.

Venstre-politiker Ola Elvestuen sier dette er den største nedskytingen av ulv på mange tiår i Norge.

– Det var akkurat dette vi advarte mot i vår da flertallet i Stortinget gikk for en ytterligere innstramming av ulvepolitikken og ville ikke være med på et nytt forlik.Vi går helt på tvers av utviklingen i resten av Europa.

– Riktig vedtak

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum er fornøyd og mener vedtaket som er gjort er rett.

– Med så mye ulv som er telt i og utenfor ulvesona de siste årene mener jeg det er helt riktig at man nå får en ordentlig lisensjakt på ulv, fordi utfordringene er så store. Uavhengig om hva man mener om ulv, så har det vært et premiss om at hvis det er mye ulv så skal det bli jakt, og da er det det som blir vedtatt.

Tøff sommer

I sommer ble Rendalen, som er utenfor ulvesona, hardt rammet etter at ulv kan ha tatt 500 sauer. Sauebonde fra Rendalen, Berit Grindflek, er blant dem som har mistet sauer i sommer.

– Det har vært en lang og tøff sommer. Vi er veldig fornøyd med vedtaket. Dette er bare en oppfølging av rovdyrforliket. Vi ser at det er veldig mye ulv, og da må det tas ut en del også, sier hun.

Stortingsflertallet vedtok i juni en ulvemelding som gir et bestandsmål på 4-6 ynglinger. Noe som er bakgrunnen for vedtaket.

Ulvetatt sau i Rendalen

ULV: Ulv kan ha tatt 500 sauer i Rendalen i sommer. Rendalen ligger utenfor ulvesona.

Foto: Statens Naturoppsyn

Flere saker fra Innlandet