– Lillehammer bør søke om OL i 2026

Forretningsmannen og investoren Arthur Buchardt fra Brumunddal mener at Lillehammer og omegn bør søke om OL i 2026.

Arthur Buchardt

Lillehammer og omegn har alt som skal til for å søke om et nytt OL, mener Arthur Buchardt.

Foto: Per Onsheim / NRK

Onsdag ble det klart at Høyre sier nei til OL. Dermed er det kroken på døra for en søknad fra Oslo om OL i 2022, men det gir muligheter for Lillehammer, mener Arthur Buchardt:

– Lillehammer kan søke for 2026. IOC trenger et nytt Lillehammer-OL for å sikre vinter-OL som en institusjon. Lillehammer er en garanti for et vellykket og et ekte vinter-OL. Poenget er at det kan skapes et unikt vinter-OL til lavere kostnader med premisser som Norge og Lillehammer legger for IOC, og ikke omvendt, sier Buchardt.

– Det beste OL

Etter at det ble klart at Oslo trekker OL-søknaden for 2022 på grunn av at Høyre til slutt landet på et OL-nei har noen jublet, og noen deppet.

Espen Granberg Johnsen

Lillehammer-ordfører Espen Granberg ønsker seg et nytt OL til regionen.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Andre igjen ser en mulighet for et nytt OL i Lillehammer og omegn. Deriblant ordfører i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen.

– Nå skal OL til Asia både i 2018 og 2022. På et eller annet tidspunkt vil OL komme tilbake til Europa, og da mener jeg at Norge bør søke og at Lillehammer og Innlandet er stedet det bør arrangeres, sier Granberg Johnsen til NRK.

Og han er altså ikke alene om å holde fast på OL-drømmen. Investoren Arthur Buchardt er også offensiv i sin OL-tenkning. Han mener at Lillehammers rykte som OL-arrangør er så bra at ingen andre i verden kan måle seg.

– Nå vet jo hele verden og IOC at Lillehammer lagde de beste vinter-OL «ever», som det ble sagt. Det er ingen vintersteder som har de anleggene, naturen, kompetansen og kapasiteten som Lillehammer har, og de har anleggene sammen med Hamar, Gjøvik, Ringebu og Øyer.

Ordførerne bør møtes

Buchardt tror at Norges befolkning mer eller mindre vil være unisont positiv til et Lillehammer-OL, sjøl om mange var negativ til et OL i Oslo.

– Det vil sikkert være noe motstand blant noen ihuga OL-motstandere, men hele Norge vil jo støtte dette med basis i lave kostnader, gjenbruk og krav til IOC om hvordan dette vinter-OL skal være.

Buchardt mener at Lillehammer-ordfører nå bør samle sine kolleger i kommunene Hamar, Gjøvik, Ringebu og Øyer, for å se på hva som kreves for å arrangere et nytt OL i Innlandet.

Han mener at en nytt OL vil bety mye for Innlandets fremtid.

– Innlandet trenger nye impulser og ny satsning. For Innlandet og disse kommunene finnes det ikke et bedre prosjekt som kan redde de neste generasjoenne.