Hopp til innhold

– La Abba (15) få bli i Hamar

– Det er fint at så mange møter opp, folk jeg ikke kjenner en gang, sier Abba (15). I dag var det støtteaksjon for ham og andre asylbarn i Hamar og 22 andre steder i landet.

Marielle Allsted, Fanny Løvholm, Eila N. Lindstad, Linnea Marie Edblom

Marielle Allsted, Fanny Løvholm, Eila N. Lindstad og Linnea Marie Edblom mener asylbarna har krav på samme trygghet som norske barn.

Foto: Mette Finborud Børresen

Mange trosset kuldegradene og møtte opp til aksjonen for asylsøkerbarn i Hamar lørdag formiddag.

Her er det 15 år gamle Abba (Abdallah Taleb) det gjelder. Klassevennene på Børstad ungdomsskole slår ring rundt ham og ber om at han må få bli og at han skal få trygghet til å planlegge livet sitt videre, som alle de andre i klassen.

Aksjon for asylsøkerbarn

Fra aksjonen i Hamar lørdag. Abba er nummer to f.v. i bildet.

Foto: Mette Finborud Børresen

– Det verste er å bare vente og ikke vite om noe kommer til å skje. Mens vi planlegger hva vi skal søke på, på videregående og hva vi skal gjøre videre, så har ikke Abba den sikkerheten. Han har ingen garanti for at han får leve videre i Norge.

Det sier Fanny Løvholm, som går i klassen til Abba. Hun er elevrådsleder på Børstad ungdomsskole og var konferansier under aksjonen i Hamar.

– Jeg håper jeg kan bli

Selv syntes Abba at støtten varmet.

– Det er fint at så mange møter opp. Det er motiverende på en måte. Det er mange jeg ikke kjenner her engang, så det er veldig mye støtte her i hvert fall, sa Abba selv etter aksjonen.

Men han kan fortsatt ikke være sikker på framtida.

– Jeg håper jo at jeg kan bli da, men, nei jeg vet ikke jeg.

Aksjoner i 22 byer

Han har likevel tro på at slike aksjoner kan hjelpe. I dag har det vært lignede støtteaksjoner for asylbarn 22 andre steder i Norge.

Les også:

Karin Andersen, SV

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) holdt appell i Hamar.

Foto: Mette Finborud Børresen

På lista over appellanter i Hamar var også biskop Solveig Fiske og stortingsrepresentant Karin Andersen fra SV. De har begge engasjert seg sterkt i Abba sin sak.

Solveig Fiske takket klassekameratene til Abba for at de tok initiativet til markeringen.

– Dere gjør en viktig innsats for å synliggjøre hvordan vi i Norge behandler asylbarn som har bodd her i mange år, noen hele sitt liv.

Barna settes på vent

Biskop Solveig Fiske

Biskop Solveig Fiske holdt appell og sa blant annet at asylbarna settes på vent.

Foto: Mette Finborud Børresen

Biskopen mener Abba representerer de mange asylbarna som Norge uten problemer kunne sagt et rungende ja til.

– I stedet ser det ut til at myndighetene skyver Abba og andre barn og unge foran seg innvandringsregulerende brikker. Barna settes på vent og det viktigste blir å straffe foreldrene, som ikke reiser frivillig, sa Solveig Fiske i sin appell.

Karin Andersen i SV ba alle hjelpe til med å overbevise både politikere og befolkningen om at vi trenger en mer human asylpolitikk, slik at asylbarna får bli.

– Trist å tenke på

Klassekameratene til Abba trosset kulda, stilte med plakater og holdt appeller. Vi må håpe at det hjelper, sa de.

Støtteaksjon for asylbarn i Hamar

Mange engasjerer seg i saken til Abba i Hamar. Fanny Løvholm t.h.

Foto: Mette Finborud Børresen

– Det er viktig å håpe. Ja, jeg tør å håpe på at dette skal gjøre en forskjell. For det er veldig mange som har møtt opp og det viser at det er mange som bryr seg.

Hun synes det er vondt å tenke på situasjonen klassekameaten Abba er i.

– Selv om han kanskje ikke viser det så mye, så er det trist å tenke på at framtida hans kanskje ikke er sikker i Norge, sier Fanny Løvholm.

Flere saker fra Innlandet