– Kunne tatt enda mer narkotika

I fjor gjorde tollerne i Kongsvinger flere store narkotikabeslag. – Vi sitter med informasjon som tilsier at vi kanskje burde ha tatt mer enn det vi gjør, sier tollsjef Morten Nystuen.

Tatt med 21 kg hasj i bilen

I mai fant tollerne litt over 20 kilo hasj gjemt i bilen til et bulgarsk par.

Foto: Tollvesenet

Fjoråret ble mer eller mindre et rekordår for tollerne i Hedmark når det gjelder store narkotikabeslag. Det kom fram da tollerne presenterte beslagsstatistikken for 2014.

– I vår tok vi fire store narkotikabeslag av kokain og heroin, typer som vi ikke har tatt så mye av før. Så det beste beslagsåret vårt var i fjor, sier kontorsjef for Tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen.

– Burde tatt mer

I mars ble to dansker stoppet med 14 kilo hasj og sju kilo cannabis. I april gjorde tollerne Hedmarks største kokainbeslag noensinne da de stoppet en bil og fant seks kilo kokain og 2,5 kilo heroin.

Narkotikabeslag gjort i bil 06.04.2014 i Kongsvinger.

Tollerne fant narkotika gjemt ved batteriet i bagasjerommet på en bil i april.

Foto: Tollvesenet

En måned senere ble et bulgarsk par tatt med 20 kilo hasj gjemt i bilen. Et par dager senere fant tollerne 10 liter GBL i to plastkanner i en leiebil med tre nordmenn inni.

– Vi sitter med informasjon som tilsier at vi burde ha tatt mer enn det vi gjør. Vi vet at det smugles store narkotikapartier over Hedmark-grensa, sier Nystuen.

Hedmarksgrensa mot Sverige er 35 mil lang, og det finnes 37 grenseoverganger. Det sier seg sjøl at det er vanskelig for tollerne å være alle steder til enhver tid.

SE VIDEO:

Flere smuglere er de siste månedene tatt fordi Tollvesenet i Hedmark begynte å overvåke tafikken over noen av grenseovergangene til Sverige med kamera.

Reporter Arne Trolldalen/fotograf Bjørn Opsahl

Uforutsigbare

Den lange grensa og alle grenseovergangene gjør fylket attraktivt for smuglerne.

– Vi har ikke så mange tollbetjenter, så det er store begrensninger i det vi får tatt siden vi ikke er flere. Vi prøver å være mobile, og på den måten blir vi uforutsigbare og smuglerne kan aldri være helt sikre på hvor vi dukker opp.

I fjor tok tollerne i Hedmark til sammen 36,2 kg hasj, 2,5 kilo heroin, 5,7 kilo marihuana, seks kilo kokain, 480 kilo khat og 24 gram amfetamin. Nystuen håper på flere store beslag i 2015.

– Jeg tror vi har en bit å gå akkurat der. Det er de store narkotikabeslagene som er prio én for tollerne. Det er viktig, for jo lengre narkotikaen kommer inn i Norge, jo mer blir den delt opp. Så det beste er å ta de store beslagene på grensa, sier Nystuen.

Morten Nystuen

De nye kameraene langs grensa er til god hjelp for tollerne, sier kontorsjef Morten Nystuen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK