Ønsker mer oppmerksomhet

Kombinertsporten får ikke nok oppmerksomhet, mener Mikko Kokslien. Sportssjefen ved NTG på Lillehammer tror manglende mesterskapsmedaljer har skylden.

Kokslien

Kombinertløper Mikko Kokslien håper kombinert kan komme ut av langrennssportens skygge.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er klart det er mindre fokus enn det vi ønsker selv. Vi har et bra lag og flere utøvere som kjemper i toppen hver helg.

– Må gi av oss selv

Kombinertløper Mikko Kokslien fra Lillehammer er langt fra ett fremmed navn i kombinertsammenheng.

Men gode resultater til tross, med fire løpere innenfor topp ti i verdenscupen, får ikke sporten den oppmerksomheten den burde fått, mener han.

Assisterende sportssjef ved NTG på Lillehammer, Halvor Persson, tror mangelen på medaljer i større mesterskap i stor grad forklarer manglende interesse for sporten.

– Jeg forstår hvorfor han mener dette. Kombinert har lange tradisjoner i Norge og løpere har prestert godt over mange år. Men ser vi på resultatlistene fra 2001 til i dag, har vi ingen verdensmestre eller olympiske mestere i kombinert. Man kan se hva langrenn og skiskyting har prestert i samme tidsperiode, med verdensmester på verdensmester.

Halvor Persson

Assisterende sportssjef ved NTG på Lillehammer Halvor Persson.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– Vi vet at det er stor medieoppmerksomhet rundt arrangementene og når utøverne da ikke preger mediebildet i forbindelse med mesterskap, får de mindre publisitet. Man lager seg nye yndlinger i slike sammenhenger, sier Persson.

– Fysiologisk krevende

Manglende kunnskap om sporten er også en faktor som påvirker oppslutningen rundt kombinertsporten, mener den tidligere kombinerttreneren.

– Nordmenn er sportsinteresserte og kjenner igjen gode prestasjoner, men folk har kanskje ikke forståelse for innholdet i sporten. Det kombinerer både en kraft- og spenstidrett og en utholdenhetsidrett, noe som er fysiologisk veldig krevende. Både forbund og utøvere har en jobb å gjøre i denne forbindelse.

Kokslien går for maks innsats i de kommende mesterskapene.

– Det er litt kjipt å ikke få den oppmerksomheten vi fortjener. Men vi får bare gi av oss selv og prøve å levere gode resultater, og håpe folk liker det de ser.

Personlig er det lite tvil om hva han liker best.

– Jeg synes kombinert har de mest spennende løpene i skiverdenen, kanskje sammen med jaktstart i skiskyting.

Klar for NM og VM

Lillehamringen oppfordrer arrangører til å ta en titt på rennene som arrangeres i Seefeld i Tyskland.

– Vi må prøve å lage mer show rundt rennene. I Seefeld er det bra med tilskuere og show i sammenheng med løpet, folk liker å være på renn der.

Nå står helgas NM i Gåsbu i Hamar for tur. Kokslien gleder seg til å møte resten av landets kombinertmiljø. Men samtidig er det vanskelig å ikke tenke på ski-VM i Val di Fiemme, en knapp måned fram i tid.

– VM tror jeg blir veldig bra, det er der jeg virkelig vil gå fort og hoppe langt. Det gleder jeg meg til!

Persson på sin side er klar for å benke seg foran tv-skjermen under NM i helga. Han mener utøverne bør få gjøre det de er beste på.

– De bør være seg selv, la guttene få oppmerksomhet for prestasjonene de forhåpentligvis gjør framover.