– Kom med en falsk tilståelse om sorenskriverbrannen

Hamarmannen som er tiltalt for mordbrann og drapsforsøk tilsto fem drap, et ran og sorenskriverbrannen i et avhør i 2015. – Dette var blank løgn og var medisinsk nødverge, forklarte den tiltalte i retten.

Morten Andreassen og tiltalte i sorenskriverbrannen

FORKLARING: Den tiltalte 39-åringen er i gang med sin forklaring i Sør-Østerdal tingrett. Han er tiltalt for en rekke alvorlige straffbare forhold. Han nekter straffskyld.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Rettssaken mot mannen som blant annet er tiltalt for å ha tent på boligen til sorenskriver i Hedmarken tingrett, Ola P. Svor, er inne i sin første uke i Sør-Østerdal tingrett.

Han er tiltalt for to tilfeller av mordbrann og fem drapsforsøk, i tillegg er han tiltalt for salmiakk-angrep på to politibetjenter, vold og trusler.

Han nekter straffskyld for alle punktene han er tiltalt for, bortsett fra en som gjelder bruk av narkotika.

Krevde fengselsbytte

Den tiltalte er i gang med sin forklaring og på tirsdag var et at temaene et politiavhør som ble gjort sommeren 2015. Dette var et avhør den tiltalte sjøl ønsket. Han ville forklare seg om sorenskriverbrannen, men satte to krav.

Pressen måtte ikke få vite om tilståelsen og han ønsket å bytte fengsel fra Ringerike til Gjøvik. I avhøret tilsto han fem drap, et ran og å ha tent på boligen til sorenskriveren.

– Hele avhøret var oppspinn fra ende til annen. Dette var medisinsk nødverge for meg. Jeg var alvorlig bekymret for helseutviklingen min på Ringerike. Jeg hadde kramper i ryggen og oppsvulmende føtter. Kroppen min var i ulage, forklarte den 39 år gamle hamarmannen.

Smerter

Han hadde skrevet brev til sin forsvarer Morten Andreassen der han fortalte om et smertehelvete. Han følte at fengslet ikke tok hensyn til hans helsetilstand. Under avhøret fortalte han at målet i sorenskriverbrannen var Svor, men det var ikke han som skulle rammes.

Svor ble brukt som pressmiddel, og det var noen annen med bestemmelsesmakt som skulle rammes, men hvem dette var ønsket han ikke å si. Han forklarte seg også om flere drap og et ran han skulle stå bak. I retten tirsdag forklarte han hvordan han planla avhøret noen uker i forveien fordi hans helse var sviktende.

– Jeg følte meg tvunget til å komme med falske tilståelser. For meg var det nødverge og helsemessige årsaker. Innholdet i avhøret var oppkonstruert. Jeg fryktet at jeg i ytterste konsekvens kunne får blodpropp.

– Skrev brev til advokat

Han ønsket også å sone i et fengsel nærmere sin familie slik at det ikke skulle bli for langt vei for dem å reise når de skulle besøke ham.

Et par uker før avhøret sendte han et forseglet brev til sin advokat om at han kom til å gi en falsk tilståelse og han beklaget at han forledet sin advokat. Brevet ble åpnet etter avhøret i en telefonsamtale mellom de to.

Det finnes ikke tekniske bevis mot hamarmannen i sorenskriverbrannen, men vitner har sagt han står bak.