– Jenta har løyet om alvorlige ting tidligere

Aktor Thorbjørn Klundseter ba juryen kjenne Rune Øygard skyldig. Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener derimot juryen må frifinne hennes klient.

Øygard

Forsvarer Mette Yvonne Larsen gikk løs på jentas troverdighet.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Klundseter mener det tekstmeldinger og skypesamtaler beviser at den fornærmede jenta og Øygard har hatt et seksuelt forhold.

Han vil at Øygard finnes skyldig i cirka 50 overgrep fra jenta var 13 til 15 år gammel.

Sådde tvil om jentas troverdighet

I retten i dag gikk forsvarer Mette Yvonne Larsen løs på jentas troverdighet, og sa juryen ikke kan dømme Rune Øygard for umoral, selv om han kan ha vært følelsesmessig revet med.

Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen brukte store deler av sin avslutningsprosedyre til å så tvil om jentas forklaring og kjørte på at hun har løyet før.

– Dette er ikke en kamp mellom jenta og Rune Øygard, hvem som vinner av de, sa forsvarer Mette Yvonne Larsen i sin avslutningsprosedyre.

– Handler ikke om umoral

Mette Yvonne Larsen utfordret med en gang juryen på at de må være sikre dersom de skal dømme Rune Øygrad.

– For å domfelle Rune Øygard i denne saken, må dere være sikre på at han er skyldig. Da må dere se bort fra moral. Det er fristende å tenke at det er umoralsk å oppføre seg på denne måten, men det er ikke det denne saken handler om. Dere skal finne ut av om han har hatt sex med fornærmede.

Les: – Ville se hvor langt hun kunne gå

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Det sa aktor Thorbjørn Klundseter i sin prosedyre i dag. Øygards forsvarer mener derimot at jenta lyver.

Foto: Bjørn Opsahl

– Hun har løyet før

Hun utfordret juryen på at inntil 12 prosent av anmeldelsene kan være løgn, og at en ikke ser hvem som lyver. En viktig grunn kan være omsorgssvikt.

– Det er mange justismord i overgrepssaker. Og det er Rune Øygard denne saken kan få store konsekvenser for, sa Larsen.

Les: Vitnepsykolog: - Inntil 12 prosent lyver

Dermed konsentrerte Larsen seg om jentas forklaring:


– Jeg skal ikke stå og si at hun lyver, men jeg skal vise dere noen tegn på at det er mulig. Dere må tørre å kjenne på at dette kanskje ikke er sant. Dere må ha i bakhodet hvor alvorlige konsekvenser dette kan få, sa Larsen.

Hun trakk fram flere forhold for å svekke jentas forklaring:

– Hun har tidligere vist seg villig til å lyve om alvorlige forhold, sa Larsen og viste til ulike episoder som har vært framme i retten.

– Var det jenta som satte flere voksne opp mot hverandre da anmeldelsen kom, sa Larsen og mener at motivet for anmeldelsen kan ligge her.

– Hun kan ha gjort mindre episoder til store hendelser, sa Larsen.

Larsen mener jenta har forklart seg ulikt om flere forhold:

  • Tidspunktet for siste samleie
  • Forklart seg ulikt om samleiene
  • Ulike forklaringer om Reidun var tilstede eller ikke
  • Ulike forklaringer om når hun sluttet med p-pillen

– Hvor sannsynlig er det at Rune Øygard ba henne slutte med p-pillen, at overgriperen gjorde det? Og at de hadde samleier i et halvt år etterpå, sa Larsen.

  • Hennes forklaring om Øygards kroppslige kjennetegn

– Det finnes ikke noe slik arr, som hun har forklart, sa Larsen. Hvorfor holder hun likevel fast på dette? Hun vil ikke frafalle noe som lett lar seg motbevise, sa Larsen.

Les: Fortalte om gjentatte samleier

– Ikke en melding som viser sex

Larsen tok også for seg hva Øygard har forklart.

– Det er ikke noe i hans historie som knytter ham til tiltrekning mot barn eller yngre. Han gikk til avhør uten forsvarer.

– Det var som et lam som gikk til slaktebenken, sa Larsen.

Larsen tok også for seg Skype-meldinger og tekstmeldingene.

– Det er er ikke rart at dere kan tenke at det har vært noe mellom de. Han har også sagt at han var fascinert, og tenk gjerne at det var to personer som var følelsesmessig involvert, sa Larsen.

–Men ta fram meldinga som handler om seksuell aktivitet, hvor finner dere den, sa Larsen til juryen og svarte sjøl.

– Dere finner den ikke.

Det er heller ikke tekniske bevis. En finner ikke de kroppslige kjennetegn eller bevis for at det har funnet sted samleie, sa Larsen som også tonet kraftig ned av betydninga av at de var på hotell sammen.

– Det har ingen stor betydning, de påståtte overgrepene skal ha skjedd en rekke andre steder, sa Larsen.

Det første overgrepet

Larsen brukte tid på det første overgrepet som skal ha skjedd før jenta fylte 14 år. Dette ene overgrepet kan bety flere år i fengsel dersom han blir dømt.

Her gikk Larsen inn på at Reidun Øygard forklarte at hun aldri var på butikken på denne turen. Dette er helt vesentlig, fordi overgrepet skal ha skjedd da.

Vitnepsykolog: - Inntil 12 prosent lyver

– Det er ingen bevegelser på kortet hennes denne dagen. Hun har ikke brukt kortet. Dere kan ikke spekulere i om hun hadde kontanter. Det går ikke, sa Larsen.

– Det har ikke noe forekommet noe samleie denne dagen, sa Larsen.

Larsen kjørte også på at jenta har forklart at det har skjedd rundt 50 samleier.

– Det skal ha skjedd annenhver uke i to år, uten at Reidun Øygard merket noe. Og hun har antenner. Hvor skal dette ha skjedd, spurte Larsen.