– Jeg vil ta tilbake de gode minnene fra Utøya

ROA (NRK): Guttorm Skovly prøvde å sikre ungdommene mot Breivik 22. juli 2011. Nå gleder han seg til å oppleve Utøya som et fredelig sted igjen.

Guttorm Skovly

PAKKER UTSTYR: – Vi sørger for plaster, bandasje for den som tråkker over på fotballbanen, en armkrok når mørket kommer og mor er langt unna, eller en kaffe på natta for den som trenger en samtalepartner. Jobben er veldig givende, med flotte ungdommer som er en ære å ta vare på, sier Guttorm Skovly.

Foto: Jorun Vang / NRK

– 22. juli vil alltid være en del av meg, sier Guttorm Skovly mens han pakker utstyret som skal være med på sommerleir.

Selv var han beredskapsleder for Norsk Folkehjelp og hadde ansvar for sikkerhet og sanitet på Utøya 22. juli 2011. De var åtte kolleger fra Hadeland som jobbet på leiren, en av dem kom aldri tilbake.

  • Hør hans historie her:
  • Les mer: Spesiell dag for Norsk Folkehjelp

Økt engasjement som hevn

Etter 22 år som hjelpemannskap på Utøya har han hele tida vært tydelig på at han ville tilbake.

– Jeg ønsker å få avslutte ordentlig. Pakke teltet selv, kjøre hengeren om bord på båten og vinke farvel til båtfører Jon istedenfor å gå ned til båten med hendene over hodet som sist, sier Guttorm.

Det som skjedde 22. juli har økt engasjementet hans. Han har gjort frivillig hjelpearbeid til jobb ved å jobbe med opplæring i sikkerhet og førstehjelp. I tillegg er han fortsatt beredskapsansvarlig i Norsk Folkehjelps avdeling på Hadeland.

– Dette er min måte å ta hevn mot gjerningsmannen på, sier Skovly.

Vil skape nye minner

Ragnhild Helene Kaski

GENERALSEKRETÆR RAGNHILD KASKI: – De ønsker å oppleve sommerleir på Utøya igjen.

Foto: Kristoffer Klunk

Det har vært stor interesse for årets sommerleir , også blant dem som var på øya for fire år siden, sier generalsekretær i AUF, Ragnhild Kaski. Noen trenger imidlertid mer tid før de kan komme tilbake.

Hun mener folkehjelpa har en nøkkelrolle. Deres tilstedeværelse er viktig både for sikkerheten på øya, men ikke minst for trivselen. Særlig folkehjelpas innsats 22. juli 2011 har gjort inntrykk.

– Vi kommer til å være evig takknemlige for den jobben de gjorde da, den jobben de alltid har gjort og kommer til å gjøre, sier Kaski.

Nå gleder AUF seg til å skape nye minner sammen med folkehjelpa.

Guttorm Skovly

STILLER BEREDSKAP: Hengeren pakkes full med utstyr. I tillegg har de med båt og en firhjuling. – Vi skal gjøre leiren så trivelig og sikker som mulig for ungdommene, sier Skovly.

Foto: Jorun Vang / NRK

Gleder seg til latteren

Hengeren i garasjen til Norsk Folkehjelp på Hadeland skal pakkes full av utstyr til både førstehjelp, sikkerhet og leir. Om to uker reiser ei gruppe på rundt 10 personer til AUFs sommerleir.

Guttorm gleder seg til å igjen oppleve øya som et fredelig og trygt sted. Gjennom de åra han har vært der, er dette han ser fram til, de glade ungdommene og den gode stemningen.

– Det er det som er Utøya, avslutter han.