– Jeg har nettopp drept kompisen min

Mannen som drepte kompisen sin med gjentatte hugg med en machete i Elverum i fjor, ringte selv til politiet og fortalte hva han hadde gjort. Han erkjente straffskyld da rettssaken startet.

Statsadvokat Jo Christian Jordet, bistandsadvokat Hanne Sverdrup Dahl

TINGRETTEN: Statsadvokat Jo Christian Jordet i samtale med bistandsadvokat Hanne Sverdrup Dahl i Sør-Østerdal tingrett i Elverum. Det er satt av to dager til saken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

35-åringen er tiltalt for å ha drept kompisen sin i Elverum natt til 13. desember i fjor. Tirsdag startet rettssaken i Sør-Østerdal tingrett.

Den drepte ble påført minst 29 hugg og slag med en machete mot hodet, halsen og armene. Tiltalte har sjøl laget macheten som er cirka 50 centimeter lang.

Ringte politiet sjøl

Rett etter drapet ved 01.30-tida gikk tiltalte til politistasjonen i Elverum. Her var det ingen, og 35-åringen ringte politiets nødtelefon. Samtalen ble spilt av i retten.

– Jeg står utenfor politistasjonen og har nettopp drept kompisen min. Jeg hogg i hjel ham. Jeg har blod over hele meg, og ingen henter meg, sa den tiltalte til kvinnen på politiets nødsentral.

Etter et knapt minutt ble han pågrepet.

Helge Hartz

FORSVARER: Advokat Helge Hartz er tiltaltes forsvarer.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det som hadde startet som en hyggelig kveld der to kompiser snakket og drakk alkohol i tiltaltes leilighet, endte med at den ene drepte den andre med machete.

Til politiets nødtelefon sa han at det gikk en «jævel i han» som sa han skulle drepe ham. I retten sa 35-åringen at han ikke husket telefonsamtalen.

– Tåke og svart

Tiltalte forklarte i tingretten at kompisen og han snakket sammen om ting de hadde opplevd, men det skal ikke ha vært dårlig stemning imellom dem. Det ble litt amper stemning da begge mente de hadde blitt feilbehandlet på et rusbehandlingssted. Ifølge 35-åringen rettet sinnet seg mot behandlingsstedet.

Det siste han husket var kompisen som sa han skulle gå hjem.

– Etter dette er mye i en tåke og svart for meg. Jeg kom til meg sjøl et par ganger, og sto da over han med machete. Jeg husker at jeg gikk inn i stua, men hvor lenge jeg var der vet jeg ikke.

De neste han husker er at han gikk ute, og var på vei til politistasjonen.

– Hørte stemme

Jostein Løken

BISTANDSADVOKAT: Advokat Jostein Løken er en av de to bistandsadvokatene som representerer de etterlatte.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han sa i retten at han ikke hadde noen grunn til å drepe kompisen. I et avhør med politiet etter drapet sa tiltalte at han hadde styggen på ryggen som sa han skulle gjøre det. Dette husket han ikke nå.

Under mannens forklaring kom det fram at han brukte medikamenter mot depresjon og søvnmangel. Disse må han ta hver dag, men hadde ikke tatt dem på et par-tre dager før drapet.

Uten medisin ble han lett sint, og hvis han drakk alkohol ble det verre. Han hadde hatt episoder der han hadde blitt rasende og fått blackout. Han hadde en promille på 1,7 da drapet skjedde.

Han kunne ikke forklare hvorfor han drepte kompisen, eller hva som trigget ham til å gjøre det. Han beklaget til de etterlatte at han hadde drept mannen.

Etterforsker utenfor leilighet på Mastmoen der person er funnet drept

LEILIGHET: Drapet skjedde i en leilighet på Mastmoen i Elverum natt til 13. desember i fjor

Foto: Frode Meskau / NRK

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Ivar Arne Nordrum

Nyheter fra Innlandet, klokka 1930

Nyheter fra Innlandet, klokka 1930