Hopp til innhold

– Jeg har lyst til å være med på å forme samfunnet

VANG I VALDRES (NRK): Torstein Lerhol er avhengig av assistanse døgnet rundt. Til tross for det er han i jobb. Og til høsten stiller han som kandidat ved hele tre valg.

Torstein Lerhol i ligge-rullestolen sin i kontorfellesskapet 1724 i Vang

VIKTIG FOR SELVFØLELSEN: Torstein Lerhols muskelsykdom har ikke stoppet ham fra å bruke evnene sine både i politikken og yrkeslivet.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Torstein Lerhol (28) lider av den arvelige muskelsykdommen Spinal Muskelastrofi. Han veier bare 17 kilo og er avhengig av hjelp døgnet rundt.

Men til tross for det suser han rundt fra rom til rom i rullestolen sin i kontorfellesskapet 1724 i Vang i Valdres. Her har foretaket Innovangsjon tilhold, hvor Torstein er styreleder og har en halv stilling i et vikariat.

I tillegg er Torstein engasjert i politikken. Han har allerede hatt en rekke verv i Senterungdommen, og til høsten stiller han til valg både til kommunestyret i Vang, fylkestinget i Oppland og Hamar Bispedømmeråd.

– Jeg har lyst til å være med å forme samfunnet, forklarer 28-åringen.

  • Les mer:

Viktig for selvfølelsen å tjene egne penger

Selv om muskelsykdommen gjør at Torstein er avhengig av assistanse har den ikke stoppet ham fra å bruke evnene sine. 28-åringen har en bachelorgrad i samtidshistorie, en mastergrad i historie og praktisk-pedagogisk utdannelse.

Og i tillegg til jobben i Innovangsjon holder han en rekke foredrag, og skal snart ta fatt på en ny jobb som konsulent.

For Torstein er det avgjørende å ha en jobb.

– Det å kunne tjene egne penger er veldig viktig for selvfølelsen, samtidig som det er deilig å kunne betale noe tilbake til samfunnet, forteller Torstein.

Torstein Lerhol veier bare 17 kilo og er avhengig av hjelp døgnet rundt. Til tross for det er han i jobb, og stiller som kandidat ved tre valg denne høsten.

AVGJØRENDE Å BIDRA: Torstein Lerhol sier det er avgjørende å kunne bidra inn i samfunnet.

Homofilt ekteskap er en fanesak

Under oppveksten i Vang i Valdres opplevde han og familien å få god støtte fra både kommunen og samfunnet rundt. Ifølge Torstein har hjemkommunen vært avgjørende for at har kommet dit han er i dag.

– Det å vokse opp her har gitt meg selvtillit og evnen til å være løsningsorientert, sier 28-åringen.

Evnen til å være løsningsorientert kommer godt med når han stiller til tre av høstens valg. Dersom han får plass i Hamar Bispedømmeråd er agendaen klar.

– Hvis jeg får anledning til å møte opp i kirkemøtet så kommer jeg til å stå på for at folkekirka må snu i spørsmålet om homofilt ekteskap. Det er min fanesak.

Les mer:

Flere saker fra Innlandet