Hopp til innhold

– Jeg ante ikke hvem bestemor var

Torstein Henriksen ble kjent med bestemora, Ragna Benterud, gjennom skuespiller Linn Skåbers slektsforskning i NRK-programmet "Hvem tror du at du er".

Torstein Henriksen

Torstein Henriksen i Åsnes har endelig fått vite mer om bestemora si, Ragna Benterud. Mora, Margit, var en av de fem barna Ragna forlot da hun reiste til Kristiania for å finne seg arbeid.

Foto: Vera Wold / NRK

– Jeg hadde ikke peiling på at noe slikt skulle skje, forteller Torstein Henriksen.

– Jeg visste ingenting om bestemora mi, og slekta mi i det hele tatt, forteller barnebarnet til Ragna Benterud, Torstein Henriksen.

Han ble kontaktet av NRK da det skulle lages en episode i serien "Hvem tror du at du er", hvor ulike, kjente personer dukker ned i slekthistorien sin. Denne gangen var det skuespiller Linn Skåber som skulle granske slekta si, og det viste seg at slekta til oldemora hennes kom fra Åsnes i Hedmark.

Se Linn Skåber lete etter slekta

Oldemora til Linn Skåber er nemlig den samme Ragna Benterud som var bestemora til Torstein Henriksen.

Hemmelighetskremmeri

Skåber kommer fra en liten familie der hun er enebarn, og det samme var hennes morfar Gunnar. Men, det har vært mye hemmelighetskremmeri rundt hans far igjen og hvor oldemor Ragna Benterud kom fra.


Men Linn Skåbers mor Ragnhild og hennes søster hadde hørt om at oldemor Ragna hadde familie og barn i Hedmark. Og, det viste seg at historien til Ragna Benterud fra Åsnes var ganske så dramatisk.

Hun bodde på småbruket Benterud med mann og fem barn fram til hun var rundt 25 år gammel. Da døde mannen av lungebetennelse. Ragna hadde ikke råd til å forsørge barna, de ble overlatt til det lille som fantes av omsorgsvesen, mens hun dro til Kristiania for å få seg jobb. Der fikk hun to barn, trolig med to forskjellige menn hun ikke var gift med, hvorav den ene var Linn Skåbers bestefar, Gunnar.

Stor slekt i Hedmark

Linn Skåber fant altså en stor slekt i Hedmark, sprunget ut fra småbruket Benterud.

Torstein Henriksen og kona Oddveig bor i dag ikke så langt fra dette småbruket, og vet plutselig mye mer om plassen de bor på og hvem slekta til Torstein er. Tirsdag 1. januar ble det ferdige programmet om slekta hans, med Linn Skåber som slektsforsker, vist på NRK.

– Jeg så programmet på TV, og det kom fram mye der som jeg ikke visste fra før. For eksempel visste jeg ikke hvordan slekstforholdet mitt til Linn er, men jeg er altså søskenbarnet til hennes mor, forteller Torstein Henriksen.

Torstein Henriksen

Torstein Henriksen med prgorammet som ble laget da etterkommerne etter Ragna Benterud var samlet for første gang under ett slektstreff i juni.

Foto: Vera Wold / NRK

Han har ofte tenkt på hvor bestemora, bestefaren og de fem barna deres bodde. Men det var ikke før programmet ble sendt på TV, at han ble klar over at huset deres var ei lita rød stue, ikke langt fra der Henriksen bor.

– Det var rart å se huset på TV, for jeg har kjørt forbi det mange ganger, forteller Torstein.

Den røde stua

Moren til Torstein, Margit, var en av de fem barna Ragna fikk før hun flyttet til Kristiania. Han forteller at moren aldri sa noe særlig om barndommen sin, det eneste han vet var at hun ble flyttet på flere ganger.

– Hun sa aldri noen ting. Hun var jo satt bort til fosterforeldre, og jeg vet at hun ble flyttet på iallefall to ganger. Den tida var det ikke så greit å komme til andre, og bli tatt vare på som en unge skal, men ble nok heller brukt som arbeidshjelp. Hun pratet heller aldri om moren sin, forteller Torstein Henriksen. Han tror at moren var bitter på bestemoren fordi hun dro fra barna sine.

Gjeld på 200 kroner

Torstein forteller at det var gjeld på den røde stua, rundt 200 kroner, da hun forlot barna og huset.

– Hun greide ikke å betale denne gjelda, og det var derfor hun reiste til Kristiania og fikk seg jobb på en seilduksfabrikk.

Torstein Henriksen forteller at det fortsatt er mange spørsmål knyttet til både morens oppvekst og ikke minst historien til bestemoren, Ragna Benterud.

– Men det er veldig hyggelig at jeg plutselig har fått så mye større slekt, avslutter han.