– Jaktuhell fremstår som mer bevisst enn uhell

– Det forundrer meg at viltet ikke blir avlivet raskere, sier Erik Lund fra Miljødirektoratet, som er sakkyndig under rettssaken der en trysling blant annet er tiltalt for å ha brukt hunder til å avlive vilt.

Erik Lund

Seniorrådgiver Erik Lund fra Miljødirektoratet er sakkyndig under rettssaken der en trysling blant annet er tiltalt for å ha brukt hunder til å avlive vilt.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Seniorrådgiver fra Miljødirektoratet Erik Lund vitnet som sakkyndig på dag tre i rettssaken mot tryslingen, som nekter straffskyld.

Etter å ha fulgt med på saken i to dager der det har blitt spilt av videoklipp og telefonsamtaler, sa han hva slags inntrykk han satt igjen med.

– Bruker for lang tid

Inge Svae-Grotli, John Arild Aasen

Aktor Inge Svae-Grotli og forsvarer John Arild Aasen under rettssaken i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

En av filmene Økokrim beslagla hos den tiltalte tryslingen er en film der en hund jager en rev, med nærkontakt mellom hunden og reven. Lund syntes det gikk unødvendig lang tid før reven eventuelt blir avlivet.

– Jeg er forundret over hvorfor ikke noen avliver dyret. Han som filmer står i posisjon, og virker til å vite hvor reven kommer. Det er rikelig med tid til å avlive det. Man skal bruke hunden som et redskap til å finne viltet, og så raskt som mulig avlive viltet, sa Lund som har jobbet med viltforvaltning i mange år.

Han legger til at hvis episoden er ment til å trene hunden så er det på grensa til hva man kan tillate. Han mener også det går for lang tid i to videoklipp på åtte minutter som viser en grevling i en steinur, og hunder som står i åpningen og bjeffer. Det brukes også en pinne for å dytte på grevlingen.

– Hunden markerte, og det fikk den lov til lenge. Her burde man sett på andre muligheter. Kanskje man burde forsøke å sette en hund ved det lille hullet på baksiden, slik at grevlingen kommer seg ut.

– Ikke i tråd med lover

Inntrykket Lund har fått av den tiltalte er at han er en dyktig jeger med lang erfaring og gode jakthunder. Men at det kan virke som det skjer flere uheldige jaktepisoder enn nødvendig.

– Det er episoder i denne saken som jeg mener ikke er i tråd med lovverket. Det kan virke som jaktuhellene er mer bevisst, enn bare uhell.

Tryslingen er også tiltalt for å ha medvirket til å avlive en katt med hunder ved at han lånte ut sine.

– Det er totalt uakseptabelt. Å bruke løse hunder på å avlive katt er langt utenfor grensene på hva vi kan akseptere, sier Lund.