Må i retten: – Jaget rein inn i eget jaktterreng med helikopter

Reinselskap anklages for å ha tatt i bruk helikopter for å jage reinen inn i sitt jaktterreng fra nabokommunen, under jakta.

Reinsdyr

JAGET: Reinselskapet anklages for å ha jaget rein inn på sitt område. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Det er en svært spesiell sak som skal gå i Nord-Østerdal tingrett den 27. juni. Rendalen Renselskap er tiltalt for å ha tatt i bruk uvanlige og ulovlige metoder for å sikre at det var vilt i jaktterrenget under jakta.

Reagerte på helikopter

Det hele startet under reinsjakta i nabokommunen Tolga sist høst. Jegere her reagerte på flyvninga til et helikopter som skal ha påvirket reinen, og oppsynet ble varslet. De fant da ut at helikopteret var leid inn av Rendalen Renselskap fra Sverige. Politiet fant også grunn til å reagere:

– Vi mener at det har vært påvirkning av viltet i retning av å jage det mot Rendalen Renselskaps eget territorium, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Forvaltninga av denne reinstammen er spesiell. Når den oppholder seg i Rendalen defineres den som tamrein, men kan jaktes på, mens når den er i Tolga så defineres den som villrein.

– Dette forsøket på å flytte rein fra Tolga til Rendalen mener vi er et brudd på viltloven, sier Klauseie.

– Ikke opplevd før

Henning Klauseie

JAGET: Politiadvokat Henning Klauseie er aktor i saken der reinselskapet er tiltalt for å ha jaget rein inn på sitt eget jaktområde.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Den erfarne politijuristen har vært aktor i en rekke saker knyttet til viltloven, men har aldri opplevd en slik sak før.

– Jeg tror ikke det finnes noen tilsvarende sak noe sted. Med forbehold om at det kan være noen saker hvor man kan ha forsøkt å jage elg fra naboterrenget inn på eget terreng, men vi har ikke opplevd noen tilsvarende sak de siste 10-11 åra i Innlandet.

Selskapet risikerer bøter dersom de blir dømt.

Nekter

Rendalen Renselskap vil ikke kommentere saken før den kommer i retten. Men deres advokat, Christian Hjort, opplyser at de nekter for å ha gjort noe ulovlig.

– De fikk et forelegg som de nektet å vedta. De bestrider det som nå har blitt en tiltale, nemlig at de har forsøkt å jage rein fra Tolga kommune inn i Rendalen, sier Hjort.

Han sier at renselskapet innrømmer å ha brukt helikopter, men det var for å lete etter skadede dyr.

Han varsler allerede nå at saken blir anket dersom de skulle tape i Nord-Østerdal tingrett den 27. juni.

– De vil bruke de midler retten gir de for å redegjøre for sitt syn, sier Hjort.

Klauseie tror ikke på reinselskapets forklaring.

– Helikopterets adferd var påfallende, og uansett har de ikke noe forvaltningsmessig adgang til, eller ansvar for skadd rein som befinner seg i Tolga. Der er den i alle sammenhenger definert som villrein.