Hopp til innhold

Lurte jenter fordi han trengte penger

Den såkalte MMS-legen fra Hedmarken sa seg ikke skyldig i voldtekt og voldtektsforsøk da ankesaken mot ham startet i Eidsivating lagmannsrett i formiddag. Han forklarte at økonomisk motiv var årsaken til at han forsøkte å få jenter til å sende ham seksualiserte bilder.

Aktor Arne Dymbe, forsvarer Harald Stabell

Aktor Arne I. Dymbe i samtale med forsvarer Harald Stabell før rettssaken startet.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Den tidligere overlegen ble i Hedmarken tingrett dømt til ti års forvaring, med en minstetid på sju år i sommer, for blant annet å ha presset unge jenter til å filme eller ta bilde av at de hadde sex med seg sjøl, og så sende dette til ham.

Han brukte noe av materialet til å presse menn for et større pengebeløp.

NRK.no følger rettssaken

Trakk anken mot ei jente

Han ble dømt på alle de 77 punktene han var tiltalt for i tingretten, men anket på stedet.

Lagmannsretten har bestemt at de bare skal vurdere skyldspørsmålet da det gjelder voldtekt og voldtektsforsøk på åtte av jentene. Forsvaret har trukket anken mot ei av jentene.

Den tiltalte sa seg ikke skyldig da rettssaken startet. Han startet sin forklaring i dag med å beklage.

– Jeg er lei for at vi sees her i dag. For meg startet dette i årsskiftet 2007/2008 da jeg fant fire telefoner. I to av telefonene var det mye innhold. Det var bilder og filmer av nakne jenter, og ut av tekstmeldingene forsto jeg at det var foregått en utpressing av jentene, forklarte den tiltalte.

– Har gjort mange vondt

Han forklarte at han tjente bra, men hadde også et høyt forbruk. Han bestemte seg derfor å fortsette det som var startet med mobilene han hadde funnet. Han mener sjøl at han bare presset én mann for penger. Han fant menn i Finansavisa og Dagens Næringsliv.

Eidsivating lagmannsrett under rettssaken mot MMS-legen

Eidsivating lagmannsrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Da vi kom til overleveringen av pengene så klarte jeg ikke. Jeg klarte ikke å fullføre. Jeg ble fysisk dårlig, og den dagen avsluttet jeg det jeg drev med.

Tiltalte sa at han selvfølgelig anket dommen i tingretten fordi han er dømt for en rekke ting. Han tok først og fremst kontakt med unge jenter fordi han mener de var lettere å lure enn eldre jenter.

– Jeg lurte dem rett og slett, og byttet bilder og filmsnutter med dem. Jeg startet forsiktig med om de brukte BH, og etter hvert så utviklet kontakten seg til at jeg fikk nakenbilder og filmsnutter.

– Sendte bilder uoppfordret

En av jentene han fikk kontakt med husker han ikke om han fant via avisen eller telefonene han hadde funnet.

– Jeg husker ikke helt. Jeg fikk god kontakt med henne. Hun var en god og snill jente, som jeg etter hvert fikk lurt til å sende bilder. Jeg satt her i tingretten og så jentene og de foresatte, og så at jeg har gjort mange vondt, sa den tiltalte under sin forklaring.

Han mener at flere av jentene sjøl sendte bilder og filmer uoppfordret. Han sier at flere av jentene kopierte filmene som han sendte.

Rune Otterstad, Harald Stabell, Inger Johanne Reiestad Hansen

Rune Otterstad, Harald Stabell og Inger Johanne Reiestad Hansen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Bistandsadvokat til jenta, Inger Johanne Reiestad Hansen, spurte om han tenkte på at ei av jentene bare var 12 år?

– Jeg forstår at hun kan komme til å angre på det hun gjør. Derfor avsluttet jeg kontakten med henne ved å fortelle at alt var slettet.

– Redd for at andre skulle se bilder

I sin forklaring sa den tiltalte at han snakket med flere av jentene om at ingen av dem måtte vise bildene og filmene til noen.

– Jeg utga meg for å være ei jente, og måtte dermed gi inntrykk av at jeg også var redd for at bildene jeg sendte skulle bli sett av andre. Det første nakenbildet som jentene sendte var sendt helt frivillig. Jeg hadde jo ingenting å true med. Det var også vanskelig å true med noe siden jeg skulle framstå som en ung jente.

Ei av jentene tok han opp igjen kontakten med. Da utga han seg for å være en mann, og truet henne til å sende ham flere bilder.

– Jeg fortalte at jeg hadde funnet en mobil med bilder av henne, og at jeg gjerne ville se mer av henne. Hun svarte ikke, og jeg truet med å legge ut bildene på nett hvis hun ikke svarte.

– Presset hardt

Ifølge tiltalen truet mannen med at han skulle sende bildene til familie eller venner, men dette er ifølge mannen feil. Han sier han aldri truet med dette.

Han innrømmer at han presset ei av jentene hardt for å få henne til å opprettholde kontakten. Han mener at han fant bilde av henne på en av mobilene han fant.

– Her presset jeg på for å opprettholde kontakten. Jeg var ganske stygg. Jeg sier jeg har bilder av henne, og kan slette dem, men vil heller ha mer. Jeg spesifiserer ikke hva jeg vil ha, skriver bare at jeg vil se mer av henne.

I retten sa den tiltalte at han skriver til jenta at han er en ekkel fyr som vil ha bilder til egen nyttelse. Etter hvert får han en melding fra faren til jenta som ber han slutte å plage henne, og da slutter kontakten.

Vet ikke hvor mange jenter det er snakk om

Aktor Arne I. Dymbe spurte den tiltalte hvor mange jenter den tiltalte trodde han hadde vært i kontakt med, så vet han ikke.

– Det er helt umulig å si. Mange svarte aldri. Jeg kan si 100, men det er sikkert feil, svarte den tiltalte.

Han fortalte også at han hadde kontakt med mange menn, men bare èn mann fikk han presset for penger.

Hadde telefon på cella

Den tiltalte fikk også spørsmål om telefonen som han hadde i fengslet. Han innrømmer at han fikk noen til å smugle den inn, og at han brukte den mye.

– Det var en veldig tung sommer. Jeg hadde fått en lang dom, og flere diagnoser. Så ble jeg stengt inn i en celle. Det er ikke lett i fengslet med diagnosen pedofil. Jeg brukte telefonen til å ringe samboer, familie og venner. Uten den telefonen vet jeg ikke hvordan det hadde gått, forklarte den tiltalte.

Filmet jente som lå under narkose

Mannen i slutten av 30-årene var ansatt som anestesilege på sjukehuset i Elverum da han ble pågrepet. Han ble sparket fra jobben da det ble kjent at han hadde filmet og befølt en jente som lå under narkose.

Det er satt av litt over en uke til rettssaken som går i Eidsivating lagmannsrett.