– Det generelle rådet kan være at det ikke er farlig å snakke om selvmord, forteller Iver Sørlie Røhr, kommunepsykolog i Lillehammer kommune.
Han er en av fagpersonene som møter ungdom på Villa Utsikten etter at kommunen onsdag åpnet et eget tilbud for dem som ønsker å prate etter flere selvmord blant ungdom den siste tiden.
Sitter igjen med «hvorfor-spørsmål»
Et selvmord fører til mange spørsmål for dem som sitter igjen, forklarer leder for kriseteamet i Lillehammer, Mari-Anne Botheim.
MØTER DE ETTERLATTE: Lederen for kriseteamet forteller at mange har ubesvarte spørsmål etter selvmord.
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK– Det kan dukke opp en del «hvorfor-spørsmål». Det er viktig å imøtekomme dem på det.
Botheim mener det er viktig å tørre å se bakover og se etter tegn.
– Kanskje finner man ikke noe svar, men det er viktig at man utelukker de spørsmålene, sier hun.
– Kan være vanskelig å møte foreldre
Ifølge Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging er selvmord blant de tre hyppigste dødsårsakene hos mennesker mellom 15 og 44 år. Et av spørsmålene som dukker opp i etterkant er hvordan man skal forholde seg til de etterlatte.
HELSESØSTER: Ungdommene lurer på hvordan de skal oppføre seg, forteller Staune-Mittet.
Foto: Juliane Kravik / NRK– Det de er opptatt av er hvordan de skal snakke med dem som er nærmest, sier teamkoordinator for helsesøstre på Lillehammer, Ive Staune-Mittet.
Hun forklarer at de som sitter igjen ofte lurer på hva de skal si og hvordan de skal oppføre seg i møte med de pårørende.
– Det kan være vanskelig å møte foreldre for første gang og så føler man kanskje at man er for perifert og ikke har rett til å sørge, sier Staune-Mittet.
Tabubelagt tema
Nils Petter Reinholdt er spesialrådgiver i regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging. Han tror mange vegrer seg for å ta opp temaet.
EKSPERT: Reinholdt forteller at det er vanskelig å vite hvorfor selvmord inntreffer.
Foto: Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging– Jeg tror det til dels har sammenheng med at temaet over mange år har vært tabubelagt.
Forskning viser at psykisk lidelse, sykdom og rusmisbruk er risikofaktorer. Likevel er det vanskelig å vite hvorfor noen velger å avslutte livet.
– Det er komplisert, da det sjelden er én årsak som er grunnen. Det er ofte flere ting som virker på samme tid, forklarer Reinholdt.
– Bedre å prate om det enn å ti stille
ÅPENHET: Kommunepsykologen mener det er viktig å snakke åpnet om selvmord.
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRKTall fra Folkehelseinstituttet viser at det årlig er ca. 590 selvmord i Norge. Kommunepsykologen i Lillehammer mener det er viktig å snakke om teamet.
– Mange er kanskje redd for at de ikke klarer å håndtere reaksjonen til den de snakker med, sier Sørlie Røhr.
Han tror enkelte er redde for å snakke om temaet i frykt for å øke sjansen for selvmord.
– Det stemmer ikke, tror jeg. Det er bedre å prate om det enn å ti stille om det.