Vil at Lillehammer skal kuppe OL, hvis Oslo-folket sier nei

Lillehammer Høyre mener at Lillehammer og omegn må tilby seg å arrangere et eventuelt OL i 2022, hvis Oslo-folket sier nei.

Lysgårdsbakkene på Lillehammer under OL i 1994

OL i Lillehammer i 1994 ble en stor suksess, nå vil Lillehammer Høyre gjenta suksessen.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Den 9. september skal Oslo ha folkeavstemning om de skal sende inn en OL-søknad for 2022.

Da Norstat gjennomførte en spørreundersøkelse om OL på vegne av NRK tidligere i august svarte 57 prosent nei på spørsmålet om Norge bør søke om å arrangere vinter-OL i Oslo 2022. Noe som kan tyde på at flertallet vil si nei til OL-søknad i folkeavstemning.

Lillehammer vil ha OL om Oslo sier nei

Lillehammer vil ha OL om Oslo sier nei

– Må være på hugget

Eivind Falk

Eivind Falk i Lillehammer Høyre mener Lillehammer må ta over OL-søknaden, hvis Oslo sier nei.

Foto: Dag Kessel / NRK

Nå sier gruppeleder i Lillehammer Høyre at hvis Oslo sier nei, så må Lillehammer og vår region stå klar til å ta over.

– Vi må være tydelig på hugget overfor Norges Idrettsforbund og Kulturdepartementet og si at vi tar gjerne over hovedarrangementet og så kan Oslo gjerne ta noen støttefunksjoner. Hvis Oslo sier nei til denne lottokupongen så må vi stå klare, sier Eivind Falk.

Diskusjonen om Norge skal sende inn en OL-søknad har pågått en stund. Hvis Norge sender inn en OL-søknad om å arrangere vinter-OL 2022 er planen at Lillehammer-regionen skal bli arena for de alpine øvelsene, men hvis Oslo-folket sier nei til OL den 9. september, så blir ikke dette noe av.

– Jeg forventer at ordføreren den 10. september ringer til Idrettsforbundet og Kulturdepartementet og sier hvordan skal vi komme raskest mulig posisjon slik at vi kan få lekene til Lillehammer der de egentlig hører hjemme, sier Falk, men legger til:

– Primært vil vi at det skal være i Oslo, og at vi samarbeider med Oslo, men hvis de ikke ønsker OL så må vi stå klare til å ta over.

Illustrasjon OL Oslo 2022

Meningsmålinger viser at flertallet av Oslos befolkning trolig svarer nei i avstemning om OL-søknad.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

– Fantastiske muligheter for regionen

Han mener OL er en fantastisk mulighet til å vise fram regionen.

– Se hva OL i 1994 gjorde for Lillehammer og hva det har betydd i ettertid med tanke på anleggene, hele retningen for regionen og måten vi har utviklet oss på. Det har gitt regionen fantastiske muligheter. Hvis vi kan få denne muligheten en gang til, så må vi bare gripe den sjansen, sier Lillehammer Høyres gruppeleder.

OL-søknad

Lillehammer må ta over OL-søknaden, hvis ikke Oslo vil.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Også ordfører i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen fra Arbeiderpartiet mener et OL er viktig for regionen.

– Det gir store muligheter for byen vår, men også for Norge. OL i 1994 var et løft for både Lillehammer og Norge. Det har satt en ny standard for idrettsarrangement, og det var et betydelig løft for blant annet miljø og kompetanse. Vi var stolte over det vi fikk til i 94, og vi har lyst til å få til lignende sammen med Oslo i 2022, sier ordfører i Lillehammer.

Han synes det er leit at motstanden i Oslo mot en OL-søknad er stor.

– Det er en fantastisk mulighet for Norge. Det var stor motstand før Lillehammer-OL i 94, men i ettertid er det veldig stor andel av våre innbyggere som er veldig stolt av det vi fikk til i 94. Det er en helt annen oppslutning i dag om et OL, enn det var i forkant av 94. Det tror jeg vil skje i Oslo også, men da må Oslo-folket benytte anledningen og si ja til OL-søknad.