– Hun sa hun ikke elsket meg. Da svartnet alt

Den tiltalte i Grua-drapssaken erkjente delvis skyld da ankesaken startet i lagmannsretten i dag. Den 29 år gamle afghaneren erkjente forsettlig, men ikke overlagt drap på sin 17 år gamle kone. Han fortalte retten om en voldsom krangel før drapet skjedde.

Eidsiva lagmannsrett

ANKESAK: I dag startet ankesaken i Grua-drapssaken der en 17 år gammel jente ble knivstukket.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Det var i fjor sommer den 17 år gamle afghanske kvinnen ble drept i et hus på Grua. Kvinnen bodde egentlig på et asylmottak i Lyngdal med sin to år gamle datter, og var på besøk hos søsteren på Grua i Oppland da hun ble drept.

Mannen hennes ble dømt for drapet og han ble dømt i Gjøvik tingrett til fengsel i 16 år. Mannen anket dommen , og i dag startet ankesaken i lagmannsretten i Hamar.

Ba kona sverge

Rettssaken ble innledet av aktor Thorbjørn Klundseter før tiltalte begynte med sin forklaring. Han brøt sammen i gråt da han fortalte om hendelsen den 12. juni i fjor. Den morgenen drapet skjedde forteller han at han ba kona om å sverge.

– Jeg hadde satt på iransk musikk. Da kona mi våknet ba jeg henne om å sverge for meg. Hun spurte ikke hvorfor. Jeg ville sjekke om hun ville reise ut av landet med meg, fortalte tiltalte.

Thorbjørn Klundseter

AKTOR: Statsadvokat Torbjørn Klundseter mener den drapstiltalte ektemannen har overveid å drepe sin kone i tidsrommet 8. mai til 12. juni i fjor.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Aktor mener oppholdstilatelse er et vesentlig tema i rettssaken. 17-åringen og den to år gamle datteren hadde oppholdstillatelse i Norge, tiltalte hadde det ikke. Den 11. juni kom 17-åringen og datteren til Grua for å møte mannen og søsteren som bodde der. De skulle blant annet diskutere om tiltalte skulle søke om oppholdstillatelse.

Tiltalte sa at paret ikke skal ha kranglet før morgenen den 12. juni.

– Hun sa plutselig at hun ikke elsket meg, og at hun hadde et forhold til en annen. Det stoppet opp for meg. Jeg hadde bare de to i hele verden. Alt svartnet for meg, forklarte tiltalte.

17-åringen døde etter skadene av tre knivstikk. Hun ble funnet av sin niese på et soverom i huset til søsteren.

– Det handler ikke om æresdrap

Bistandsadvokat Inger Marie Støen hevdet under tingrettsaken at drapet var et æresdrap Gjøvik tingrett la imidlertid ikke vekt på dette, da de fant mannen skyldig i overlagt drap. Anklagen om at drapet hadde med ære å gjøre tilbakevises av mannens forsvarer Tarik Abbou.

Fahezeh Ahmadi/Overvåkningsbilde

DREPT AV EKTEMANNEN: Fahezeh Ahmadi ble drept av sin ektemann to måneder etter at hun hadde kommet seg fra Iran til Norge. Etter drapet reiste mannen ut av landet med parets barn, men han ble pågrepet i Roma i Italia tre dager senere.

Foto: Privat

– Det mener jeg er helt feilaktig, og det har heller ikke tingretten lagt til grunn. Ære har ingenting med denne saken her å gjøre. Det sier både han og det sier også bevisene. Det er ikke noe som indikerer at dette er et æresdrap, sier Abbou.

Ektemannen ble først tiltalt for forsettlig drap, men under hovedforhandlingene i tingretten varslet statsadvokat Thorbjørn Klundseter at han ville utvide tiltalen til å omfatte overlagt drap.

Årsaken til endringen var at statsadvokaten mener tiltalte hadde overveid å drepe sin kone fra hun fikk innvilget midlertidig oppholdstillatelse i Norge den 8. mai til og med 12. juni da drapet skjedde.

– Noen blir steinet

Før lunsj i dag ble tiltalte spurt om hva det betyr i hans kultur å sverge.

– Jeg vet ikke helt, men det betyr at man må si det som er sannheten, sa tiltalte.

Han forklarte videre at han er muslim og at han har lest Koranen.

– Ut over det vet jeg ikke mye om verden. Jeg angrer på det jeg har gjort og nå er livet mitt ødelagt.

Aktor stiller tiltalte en rekke spørsmål om hvordan utroskap blir sett på i hans kultur.

– Da går man fra hverandre, forklarer tiltalte.

– Hva med steining? spør aktor.

– Jeg er ikke helt sikker på reglene nå, men jeg vet det kan skje med noen i Afghanistan. Jeg har aldri sett noen bli steinet, sier tiltalte.

Besvimte av bildene

Det er satt av 8 dager til ankesaken. Den første dagen er satt av til tiltaltes forklaring. Han vil også få en rekke spørsmål fra aktor.

Etter hvert i rettssaken vil det bli lagt fram dokumenter og bilder fra åstedet. Aktor Thorbjørn Klundseter advarte i dag juryen i lagretten om å være forberedt på sterke bilder.

– En av meddommerne besvimte da bildene ble vist i tingretten. De gjør sterke inntrykk, sa Klundseter.

Han ba også om ekstra vakthold fra politiet de dagene enkelte vitner skal i vitneboksen.

– Jeg minner om problemene som oppsto i tingretten. Det er et anspent forhold mellom tiltalte og enkelte vitner, sa aktor.

Aktor forteller at det ble antydning til bråk i rettssalen da vitner ga sin forklaring i tingretten.
29-åringen ble angrepet av et vitne. Vitnet, som er søsteren til den avdøde kvinnen, skrek "hvorfor gjorde du det?", og løp bort til tiltalebenken og slo etter tiltalte.