– Hun har dragning mot Vinstra, men jeg liker Ringebu

Rita og Eirik har sterke bånd til tre kommuner. Men de er usikre på om løsningen er å slå de sammen til en midtdalskommune. Til helga er det folkeavstemning.

Rita Berget og Eirik Moen

FØLELSER FOR TRE KOMMUNER: Rita Berget og Eirik Moen tror de som er mest engasjert i kommunereformen er de som blir direkte berørt av den. Her er de på fottur med barna Håvard (8) og Marcus (10).

Foto: Privat

– Vi er nok som en typisk Ola Nordmann. Når det ikke berører oss direkte, så sitter vi litt på gjerdet, sier Rita Berget.

Hun har foreldre både fra Sør-Fron og Nord-Fron. Samboeren Eirik Malterud Moen er fra Ringebu, men jobber for et entreprenørfirma i Sør-Fron. Og de bor sammen med barna på en gård på Ruste på baksida av Vinstra i Nord-Fron! Familien har derfor sterk tilknytning til alle de tre kommunene som er foreslått sammenslått til én midtdalskommune.

Folket ser fordeler, men stemmer nei

Rita og Eirik er ikke alene om å være i tvil om kommunesammenslåing. En undersøkelse gjort av høgskolene i Lillehammer og Hedmark i 2013 viser at innbyggere i Hedmark og Oppland både ser positive og negative effekter av mulige sammenslåinger.

Men et klart flertall konkluderer med at de er negative. 65 % av dem som ble spurt vil ikke slå sammen sin kommune med nabokommuner.

Samfunnsforsker Ulla Higdem og framtidas kommunekart

NY RAPPORT: Ulla Higdem er førsteamenuensis ved HIL. Hun sier en ny undersøkelse viser at flertallet er skeptisk til kommunesammenslåing.

Foto: Sigrunn Skaare / HIL

– Vi tror de som er litt langt unna eliten av det politiske beslutningssystemet er mer skeptiske til sammenslåinger. Men jo nærmere du kommer eliten og de som har høy utdanning, jo mer tenderer de til å være for, sier Ulla Higdem, førsteamanuensis ved Høgskolen i Lillehammer.

Undersøkelsen viser samtidig at folk har et nyansert syn.

– Jeg ser argumenter både for og imot. Det er allerede godt interkommunalt samarbeid flere steder som kan videreutvikles. Samtidig kan det bli utfordringer på andre områder, sier Rita.

– Fordelen er at ressursene samles, ulempen er at det kan bli kniving om dem, tror samboer Eirik.

Dette er noen av alternativene

I disse dager arrangeres det folkeavstemninger om kommunesammenslåinger flere steder i Innlandet.

Laster kart, vennligst vent...

NYTT KART? Slik kan kommunekartet i Innlandet bli. Zoom inn for å se alle kommunenavnene.

Her er en oversikt over de mulige ekteskapene:

Oppland:

Dovre + Lesja?

Skjåk + Lom?

Vågå + Sel?

Ringebu + Sør-Fron + Nord-Fron?

Jevnaker + Hole + Ringerike (Buskerud)?

Gjøvik + Vestre Toten + Østre Toten?

Vestre Slidre + Øystre Slidre + Sør-Aurdal + Etnedal?

Søndre Land + Nordre Land?

I Hedmark er det mer usikkert, men følgende ekteskap vurderes:

Åsnes + Grue + Våler?

Stange + Hamar?

Tolga + Tynset + Alvdal ?

Nord-Odal + Sør-Odal ?

Tolga + Tynset + Alvdal?

Os + Holtålen + Røros (Sør-Trøndelag)?

– Tror ikke vi skal stemme

Til helga er det folkeavstemning om sammenslåing i Nord-Fron, Sør-Fron og Ringebu. Rita og Erik tror ikke de kommer til å stemme.

– Jeg føler jeg må sette meg mer inn i det først. Det er mye å ha oversikt over, sier Rita.

Samboeren er enig.

– Det er nok lettest å engasjere seg for dem som blir veldig berørt. Men det er jo slik at det er følelser rundt stedet en er fra. Jeg liker jo Ringebu, og Rita har en dragning mot Vinstra. Vi får se hvordan det går, sier Eirik.

Folkeavstemninga i midtdalen blir arrangert søndag 22. mai.

I kveld blir det debatt på Østnytt og på nrk.no/ho fra Dale-Gudbrands Gard om sammenslåing av de tre kommunene. Har DU innspill til politikerne? Send oss en mail eller skriv til oss på Facebook.