Hopp til innhold

– Mann hadde 26.000 bilder og 1.468 timer med filmer med ulovlig innhold

HAMAR (NRK): Hjemme hos mannen (20) som er tiltalt for å ha fått jenter til å sende ham intime bilder og filmer fant politiet en stor mengde materiale som fremstiller barn på en seksualisert måte.

Liv Hilde Nytrøen

STORT BESLAG: Politiadvokat og aktor Liv Hilde Nytrøen sier beslaget som ble gjort hjemme hos tiltalte var veldig stort.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Antall filmer politiet fant tilsvarer 60 døgn.

Saken mot den mannen startet høsten 2015 da en mor fra Møre og Romsdal anmeldte ham for å ha truet hennes datter til å sende ham intime bilder.

Han skal ha sagt at hvis hun ikke sendte flere bilder ville han publisere de han allerede hadde. Han ble pågrepet og politiet beslagla flere lagringsenheter hjemme hos ham. De fant 134 bilder av jenta der hun er delvis avkledd.

Nekter på flere punkter

Han erkjente straffskyld på halvparten av de cirka 80 postene i tiltalen da rettssaken mot ham startet i Hedmarken tingrett tirsdag. Det er 39 fornærmede i alderen 11 til 16 år. De fleste jentene var mellom 11 og 15 år da tiltalte hadde kontakt med dem. Han var sjøl 16 år da flere av postene i tiltalen fant sted.

Jens-Henrik Lien, Ada Cahtrine Høst Mytting

FORSVARERE: Advokatene Jens-Henrik Lien og Ada Cathrine Høst Mytting forsvarer 20-åringen fra Hedmarken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han er blant annet tiltalt:

  • for seksuell omgang med ei jente på 13 år
  • for voldtekt ved å ha fått ei jente til å utføre seksuelle handlinger med seg sjøl
  • for voldtektsforsøk
  • for å ha presset jenter til å sende ham intime bilder og filmer av seg sjøl
  • for seksuell omgang med seks jenter under 16 år
  • for å ha hatt et stort antall ulovlige filmer og bilder
  • for å ha avtalt et møte med ei 14 år gammel jente med tanke på å ha seksuell omgang med henne

Enormt beslag

Aktor Liv Hilde Nytrøen sa i sitt innledningsforedrag at politiet ikke først så omfanget av saken. Det skjedde først i januar 2016 da politiet begynte å se igjennom beslaget de hadde gjort.

Her fant de tusenvis av filer som inneholdt ulovlig materiale. De pågrep mannen på nytt og gjorde et nytt beslag hjemme hos ham.

– Det er et enormt stort beslag og har tatt lang tid å gå igjennom, sier Nytrøen.

Aktoratet brukte deler av den første dagen i rettssaken til å gå igjennom det omfattende beslaget.

Lagringsmedier beslaglagt hos 20-åring

BESLAG: Til sammen beslagla politiet cirka 50 lagringsenheter hos mannen.

Foto: Politiet

Mange mapper

Ifølge Nytrøen fant politiet blant annet 138 mapper som var navnet med jentenavn, og som inneholdt bilder av jenter. 22 av disse er nå fornærmet i saken. Politiet fant mange mapper der tiltalte har gradert hva de inneholdt ved å gi dem navn som «rumpe», «pupper», «litt eldre» eller «folk jeg kjenner».

Politiet gjorde til sammen tre beslag hjemme hos mannen. Det tredje ble gjort i løpet av etterforskningen etter at politiet fikk opplysninger om at 20-åringen hadde hatt kontakt med nye jenter. I det første beslaget identifiserte politiet 21 fornærmede.

De resterende fornærmede ble funnet i det tredje beslaget. Ifølge spesialetterforskeren som gikk igjennom beslaget ble disse funnet i filer kastet i en søppelbøtte på en PC, men søppelbøtta var ikke slettet.

Ifølge tiltalen fant politiet til sammen nesten 26.000 bilder og 1.468 timer med filmer som viser barn fremstilt på en seksualisert måte eller overgrep mot barn. Dette var materiale han hadde fått fra jenter, samt ting han hadde lastet ned fra internett.