– Folk er forbanna over mottaksbrann

SVULLRYA (NRK): Politiet sier at de har funnet brennbar væske etter branntilløpet på Finnskogen omsorgssenter. Folk på Svullrya er forbanna over at noen prøvde å tenne på skolen.

Folk er forbanna over mottaksbrann

FORBANNA: Eva Neby (tv) og Anniken Neby Jansson har ikke hørt noen snakke negativt om mottaket før brannforsøket.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Lensmann i Solør Jørn Flatha sier til NRK i ettermiddag at det er gjort funn av brennbar væske på den nedlagte skolen på Svullrya i Grue, hvor det var branntilløp natt til onsdag. Finnskogen omsorgssenter skal fra desember bli senter for mindreårige flyktninger.

– Det var forsøkt påtent, vi vet foreløpig ikke hvem som kan stå bak det, sier Flatha.

Politiet har funnet brennbar væske

Politiet har funnet brennbar væske etter branntilløpet på Finnskogen omsorgssenter.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Han forteller at politiet har hentet inn elektroniske spor, fra personer som har vært på bensinstasjonen kvelden før brannen.

– Vi foretar nå avhør for å høre om disse har sett noe, som kan hjelpe til for å få løst saken, sier Flatha.

Vakthold i natt etter at mottak ble påtent

Tror folk har gleda seg

Innehaver av bensinstasjonen og samlingsplassen Tanken på Svullrya syns det er uforståelig at noen har tent på omsorgssenteret.

Jeg har ikke hørt et negativt ord om at de enslige mindreårige asylsøkerne skulle komme hit, sier Eva Neby.

Tvert imot mener hun stemningen er at folk er positive til mottaket og innstilt på at disse ungdommene vil de integrere i det lille lokalsamfunnet ved svenskegrensa i Grue.

– Jeg tror folk har gleda seg til at disse ungene skal komme, sier Eva Neby som bor i bygda.

Alle snakker om det

Eva Neby driver samlingsplassen Tanken på Svullrya, som består av både bensinstasjon, kafe og overnattingssted. Hun forteller at brannforsøket opptar både store og små på Svullrya. De har følt seg trygge der. Nå føler de seg ikke like trygge. Skolen er sammen med kirka det kjæreste de har.

Jeg tror folk er lei seg og forbanna over at noen vil ødelegge det vi har her, sier hun.

At det lille lokalsamfunnet skal ta imot enslige mindreårige flyktninger har de sett på som en utfordring som de er klare til å ta.

Har man først sagt ja nytter det ikke å la være å gjøre det vi kan for at de skal bli en del av lokalsamfunnet vårt, sier hun.

Nå håper hun de som står bak brannforsøket blir tatt.

Skuffet og overrasket

Enhetsleder ved Kirkenær barnevern og omsorgssenter, Frank Nerheim, er skuffet og overrasket over det som har skjedd. Han forteller at Grue har erfaring med omsorgssenter for mindreårige flyktninger siden 2009. Senteret har 23 barn i dag, og de skal i desember utvide med 10 ekstra plasser på tidligere Svullrya skole.

Folk er forbanna over mottaksbrann

SKUFFET: Enhetsleder ved Kirkenær barnevern og omsorgssenter er skuffa over det som har skjedd.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

- Vi fortsetter planene som før, selv om vi opplever en så tragisk hendelse. Jeg er sikker på at vi alle i Grue-samfunnet skal få til dette bra, sier Nerheim.

Han ser at det som har skjedd skaper større utrygghet, men nå håper han at politiet skal finne ut av hvem som står bak.

Jeg tror at dette er et enkeltmenneske som har foretatt seg noe ubetenksomt. Nå er det viktig at vi samles og skaper gode bomuligheter for disse barna, slik vi har gjort i Grue i lang tid, sier Nerheim.

Fortsetter vaktholdet etter mottaksbrann