Hevder Facebook-profilen er blitt hacket

Den avskjedigede politimannen, Stein-Robin Kleven Bergh, har flere ganger vært i søkelyset for kontroversielle uttalelser. Nå hevder han at andre har spredt rasistisk budskap på hans Facebook-profil.

Stein-Robin Kleven Bergh

Stein-Robin Kleven Bergh har blitt avskjediget fra politiet i Hedmark.

Foto: Montasje: HelleTherese Kongsrud

«Våren har kommet og asylsøkerne begynner å sykle langs veiene igjen. Pass godt på så du ikke kjører på dem. Det kan være din sykkel».

Utsagnet over er ett av mange som er lagt ut på Stein-Robin Kleven Berghs Facebook-side. Den avskjedigede politimannen hevder det er noen andre med tilgang på hans profil som har lagt det ut – og at han i ettertid har blitt hacket av folk som ønsker å sverte ham.

Fra Berghs Facebook-profil
Avskjediget politimann nekter å ha lagt ut kontroversielle utspill på Facebook,

Hevder Facebook-kontoen ble hacket

Ble avskjediget i forrige uke

Søndag ble det kjent at Stein-Robin Kleven Bergh har blitt avskjediget fra sin stilling i politiet i Hedmark. Grunnen er at han har skrevet et innlegg på Facebook, der han blant annet kalte statsminister Jens Stoltenberg for et krapyl.

– I anstendighetens navn, er det ikke greit at en offentlig tjenestemann kaller statsministeren et «krapyl», sier politimester i Hedmark, Tormod Bakke.

Bakke sier det er nedfelt visse regler i politiet, om hvordan man som ansatt i politiet forholder seg til sosiale medier og hvordan man kommuniserer – selv om det er gjort på fritida.

Stein-Robin Kleven Bergh har jobbet i politiet i 30 år og har klaget på avskjedigelsen.

NRK møtte Bergh på ferie på Eda i Sverige mandag. Se mer i tv-innslaget.

Politimannen Stein-Robin Kleven Bergh fikk sparken fra politiet, blant annet fordi han kalte Jens Stoltenberg et krapyl på Facebook.

Politimann oppsagt fordi han kalte Stoltenberg et krapyl

– Ekle ytringer

Nettavisens Gunnar Tjomlid har blogget om saken som sprakk i helga. I sitt innlegg «Ekle ytringer fra avskjediget politibetjent» viser han til en rekke av Stein-Robin Kleven Berghs Facebook-innlegg. Innlegg som Bergh selv altså sier er lagt ut av noen andre enn ham selv.

Fra politimannens Facebook-profil

Bilde delt av Stein-Robin Kleven Bergh på Facebook.

Bergh har fått massiv støtte i sosiale medier etter at han ble avskjediget og kampen står om ytringsfrihet.

Sigve Bolstad, som er leder i politiets fellesforbund, har også skrevet generelt om polititjenestemenns rett til å uttale seg fritt.

– Politifolk er i yrkesutøvelsen statens sivile maktapparat. De har staten som arbeidsgiver og skal være nøytrale i jobbsammenheng. Det er også et faktum at folk i lokalmiljøet ofte kjenner politifolkene på stedet, og at det de sier fort blir koblet mot politirollen, selv om de selv mente det som en privat ytring. Dette er elementer politifolk nok bør ha med seg når de ytrer seg i offentligheten, skriver Bolstad.

Fra Berghs Facebook-profil

Ilagt besøksforbud

I slutten av mai i år skrev NRK om politimannen. Han hadde da blitt ilagt et besøksforbud etter at han hadde opptrådt truende mot ei kvinne som han flere ganger oppsøkte på nattetid. Den gangen fikk han allikevel beholde jobben

– Det er ikke en heldig situasjon, ikke minst i forhold til at vedkommende har en så ansvarsfull jobb, sa politimester Tormod Bakke til NRK den 27. mai.

Politiet ønsket selv å ilegge Bergh besøksforbud, men da han ikke godtok dette, havnet saken i retten. Kvinnen anmeldte også Bergh for hendelsene. Den saken overlot politiet i Hedmark til Gudbrandsdal politidistrikt som henla saken.

Grov uforstand i tjenesten

Også for fem år siden var Stein-Robin Kleven Bergh i oppmerksomhetens lys. Den gangen ble han anmeldt for grov uforstand i tjenesten og saken ble etterforsket av Spesialenheten for politisaker.

Bakgrunnen var påstander om at han skal ha benyttet taushetsbelagte opplysninger fra politiet internt i Frp. Bergh avviste dette og Spesialenheten henla saken.

Da VG snakket med politimester Bakke om saken, ønsket han ikke å kommentere den.

Fra Berghs Facebook-profil

Flere saker fra Innlandet