Hopp til innhold

– Får helt mark av mobilen

98 prosent av alle nordmenn har i dag mobiltelefon. Forfatter Thor Gotaas er blant det lille fåtallet som løser hverdagen med andre hjelpemidler enn telefonen.

Thor Gotaas har skrevet ny bok om Birken

FORSTYRRENDE: Forfatter Thor Gotaas liker å skrive i fred. Derfor styrer han langt unna mobiltelefonen.

Foto: Stein S Eide / NRK

10.mars 1876 ble verdens første telefonsamtale tatt. Da ringte telefonens far, Alexander Graham Bell, til sin assistent og siden den gang har utviklingen gått unna.

Ifølge Norsk Mediebarometer fra 2014, hadde 98 prosent av alle nordmenn i alderen 9 til 79 år mobiltelefon. Tall fra SSB viser at 82 prosent hadde smarttelefon i 2015.

Dermed er det fortsatt et lite fåtall som standhaftig holder stand mot mobiltelefonens grep.

Alexander Graham Bell

OPPFINNER: Alexander Graham Bell lanserte sin oppfinnelse for 140 år siden. Dette bildet er fra New York i 1892, hvor Bell tar en prat med noen.

Foto: NTB Scanpix

– Minner om hekling

Ingen mobiltelefon får innpass i forfatter og historiker Thor Gotaas sin hånd. Han holder seg til epost og fasttelefon og har en innbitt innstilling til mobiltelefonen.

– Mobilen er en genial oppfinnelse, men den passer ikke for meg. Jeg hatet håndarbeid på skolen og å sitte med en mobiltelefon i handa minner meg om å hekle og strikke. Jeg får helt mark av det, sier brumunddølingen.

– Vanskeligst for andre

Gotaas har skrevet flere bøker om norsk skihistorie og er en mye brukt foredragsholder. Han ser ingen grunn til å gjøre livet enklere for seg selv ved å bruke mobiltelefonen som et hjelpemiddel i hverdagen.

– Som forfatter er jeg avhengig av å konsentrere meg et visst antall timer om dagen. Dessuten er jeg av den gamle skolen og gjør avtaler som jeg holder. For meg er det ikke noe problem i det hele tatt å leve uten mobiltelefon, men jeg ser jo at det er vanskelig for andre at de ikke kan ringe meg døgnet rundt.

Skaper mottrend

Førsteamanuensis Line Lervik-Olsen ved BI har forsket på bruk av mobiltelefon og hvor knyttet vi blir til den.

Trendforsker Line Lervik Olsen

FORSKER: Line Lervik-Olsen følger med på mobiltrendene.

Foto: Handelshøgskolen BI

– Vi blir redde for å gå glipp av det sosiale og på den måten bli utafor. Det kan skape en tilknytning til teknologien som gjør at vi skyver andre ting til siden og bruker overdrevent mye tid på mobilen.

Men helt håpløst er det ikke for de mobilavhengige. Det kan se ut som flere og flere blir mer bevisst på bruken. Og det er ungdommen som leder an.

– Trender skaper mottrender og i dag ser vi at det er en del ungdommer som bevisst legger vekk mobilen når de møtes. De ser betydningen av å være sosiale på en fysisk måte og dermed blir mobilen forstyrrende.

– Dings i hodet

Historikeren Gotaas er ikke like trygg på at vi klarer å ta kontroll over teknologien. Han går ut av sitt naturlige element og kommer med en spådom om fremtiden som helst passer inn i andre litteratursjangere.

– Om 20 år har vi sikkert operert inn en dings i hodet alle mann for å være online hele tiden, så det er nok bare dumt å stritte i mot. Men jeg synes jo det er litt artig, da.