– En verden av vold, trusler og overgrep

– Blåmerkene går bort. Det gjør ikke det andre han gjorde mot meg. Det sa kvinnen i midten av 20-åra da hun forklarte seg i saken mot den voldtektstiltalte Elverums-mannen.

Vitneboks

En av de fornærmede kvinnene vitnet i saken mot Elverumsmannen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Kvinnen er en av fem fornærmede kvinner i saken mot 38-åringen som er tiltalt blant annet for å ha dopet ned og voldtatt kvinnene.

Han ble dømt til 15 års forvaring i tingretten. Denne uka er siste uka i ankesaken i Eidsivating lagmannsrett.

– Fortsatt mareritt

Den unge kvinnen møtte Elverums-mannen i april i 2008 i Asker og ble med til Elverum. Hun fortalte i retten at hun fortsatt har mareritt og søvnproblemer.

– Jeg bor på sofaen. Det er tryggest. Da har jeg mer oversikt over dør og vinduer. Og TVen gjør at jeg har mindre mareritt. Jeg sover dårlig, sa hun i retten.

I dag er hun 60 prosent sjukemeldt, men jobber. Moren og jobben er nettverket hennes.

– Men det går ikke veldig bra. Jeg lever og puster. Jeg har bestemt meg at jeg skal gjennomføre dette.

Trusler og isolering

Møte med mannen ble starten på det hun beskrev som et liv preget av voldsom bruk av narkotika, trusler, vold og overgrep.

Etter først å ha sagt nei, overtalte han henne etter hvert til å sette narkotikaen på henne. Samtidig hevdet han at det var folk ute etter henne, og at hun var ferdig dersom hun gikk ut av huset.

– Det var bare han jeg snakket med. Han fikk inn i hodet mitt at telefon og PC kunne spores. Derfor ga jeg fra meg begge deler, fortalte hun.

Det skjedde samtidig som det pågikk et enormt rusbruk, der han, ifølge henne, bestemte dosene.

– Det var kjempeunaturlig, og aldri noe jeg har vært borte i før. Det var et helvete, og jeg slapp ikke unna.

Kvinne forklarte seg i Eidsivating lagmannsrett

Hun beskrev en mann som hadde voldsomme humørsvingninger, og som hun aldri visste hvor hun hadde.

– Det er ikke ord for makta han fikk over meg. Jeg mistet håpet. Jeg turde ikke engang kjøpe en sjokolade på butikken uten tillatelse, sa hun.

En gang forsøkte hun å rømme, mens han sov. Hun kom seg ned til togstasjonen, men tiltalte kom etter og av frykt for moren sin, ble hun med ham.

– Jeg har aldri vært så langt nede, sa hun i retten.

– Besatt av sex

Hun beskrev en mann som var besatt av sex.

– Det var kjempeunaturlig, og aldri noe jeg har vært borte i før. Det var et helvete, og jeg slapp ikke unna. Jeg gjorde det jeg kunne for å komme vekk derfra i live. Jeg blir kvalm av det, jeg ville aldri hatt sex med han frivillig, sier hun.

– Det går ikke veldig bra. Jeg lever og puster. Jeg har bestemt meg at jeg skal gjennomføre dette.

Kvinne forklarte seg i Eidsivating lagmannsrett

Hun var også sterkt ruset, og forklarte at tiltalte også filmet det som skjedde noen ganger, og at han tiltvang seg sex mens hun sov.

– Han ville jeg skulle se på filmene etterpå, forklarte hun.

– Reddet av moren

Det var moren som til slutt fikk reddet henne ut. Likevel forklarte hun i retten at truslene fortsatte. Blant annet at videoer skulle legges ut på nettet.

I 2009 ble hun kontaktet av politiet. I retten fortalte hun at hun da sa at hun hadde sagt at hun hadde det greit hos tiltalte.

Men kort tid før dette hadde tiltalte ringt henne opp og sa at hun ville bli kontaktet av politiet, og han noen jenter hadde «gått sammen» for å ta ham for noe han ikke hadde gjort. Hun var fortsatt redd tiltalte.

– Hadde de spurt mer hadde jeg sagt mer.

Først neste gang politiet kontaktet henne sa de mer hva saken gjaldt.

– Da sa jeg at jeg skulle bidra med det jeg kunne, sa hun.