Hopp til innhold

– En hån mot det Nansen sto for

Etter at Maria Amelie i går kveld ble pågrepet på Nansenskolen i Lillehammer, har det kommet sterke reaksjoner. Rektor ved skolen mener pågripelsen er et hån mot Nansen.

Video Nansenskolen: En dag etter pågripelsen

På Nansenskolen i Lillehammer er reaksjonene kraftige etter arrestasjonen av den papirløse flyktningen Maria Amelie i går kveld.

Amelie var på skolen som en markering av Nansenåret og rektoren på skolen mener arrestasjonen er en hån mot det Fritjof Nansen sto for.

– Hva tenkte du statsminister? Hva tenkte du justisminister? Hva tenkte du politisjef? Hvorfor håner du Nansenåret?

Det er spørsmål rektor ved Nansenskolen, Dag Hareide, stiller i dag.

Reiser til Oslo for å demonstrere

Fridtjof Nansen fikk Nobels fredspris for sitt humanitære arbeid for flyktninger i Russland, og introduserte Nansenpasset for å hjelpe de papirløse flyktningene etter første verdenskrig.

– Hva tenkte man når man fengslet en russisk flyktning som ba om å få betale skatt i Norge, ba om et identitetsbevis – akkurat de tingene Nansen arbeidet for, sier Hareide.

50 elever fra Nansenskolen reiste i ettermiddag til Oslo for å demonstrere mot at Maria Amelie blir sendt tilbake til Kaukasus.

– Kom veldig brått på

I går kveld så Nansenskole-eleven Astrid Solvåg Nesse at Maria Amelie ble pågrepet.

– Det kom veldig brått på. Vi satt og snakket om hva hun skulle gjøre framover. Da svarte hun at hun ikke visste, at hun måtte ta det dag for dag, så var hun plutselig arrestert. Det var veldig brått, sier hun.