Hopp til innhold

– En brutal virkelighet for jenta

– Det var en brutal virkelighet å komme tilbake til rettssalen for jenta, sier hennes bistandsadvokat Nina Bråthen Hjortdal, etter at første rettsdag av ankesaken mot Rune Øygard er over.

Øygard anke

I retten i dag beskrev jenta gråtkvalt hvordan det første overgrepet skjedde. Hun snufset høylytt mellom setningene. Overgrepet skal ha funnet sted mens kona til Øygard, Reidun, var på butikken på Måløy. Den fornærmede jenta var 13 år på dette tidspunktet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Bråthen Hjortdal sier at jenta har vært skoleelev og forsøkt å tenke på andre ting siden rettssaken i tingretten ble avsluttet i november, og at det derfor var en brå overgang å skulle tilbake i vitneboksen mandag.

– Det er brutalt å skulle tilbake i rettssalen igjen, sier Nina Bråthen Hjortdal til NRK.

Jenta startet sin forklaring i dag med å fortelle hvordan hun ble kjent med ekteparet Øygard i 2008, og måtte flere ganger ta lange pauser i forklaringen sin. Jenta snufset høylytt mellom setningene da retten kom inn på de påståtte seksuelle overgrepene.

Blant annet forklarte jenta i retten i dag at Øygard tidlig hadde sagt at de ikke skulle ha seksuell kontakt.

– Jeg hadde vært på ridetur og da snakka vi på mobiltelefon. Han sa at vi ikke skulle ha noen seksuell kontakt, og jeg svarte nei, selvsagt ikke, forklarte hun i retten i dag.

– Viktig at hun slapper av

Bistandsadvokaten mener det er viktig at jenta slapper av før tirsdagen, som er satt av i sin helhet til hennes forklaring.

– Hun må forsøke å samle seg og samle tankene sine om de spørsmålene det er forventet at kommer, forklarer bistandsadvokaten.

Mandag var det aktor Thorbjørn Klundseter som spurte ut jenta, og det vil han fortsette med tirsdag. Da vil også Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen stille jenta spørsmål.

Øygard måtte flytte seg

Før jentas forklaring måtte ba bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal om at Øygard flyttet seg til et annet sted i salen når jenta skulle forklare seg, fordi han ville sittet svært nært vitneboksen som jenta skulle innta etter lunsj ca klokka halv to.

– Det er en annen plassering enn i tingretten, og det er naturlig siden dette er en lagmannsrett. Men det er veldig vanskelig å sitte tett til tiltalte, sa Braathen Hjortdal.

Hun sa at det var nærheten mellom dem som er vanskelig.

Hun forklarte ønsket om å flytte tiltalte slik:

– Hun slipper å se han. Det er tilstedeværelsen. Hun glemmer det litt når hun ser på dommerne som hun skal forklare seg til.

Øygard hadde ingen innvendinger mot å flytte seg.