Hopp til innhold

– Du blir hjemsøkt av jerv på dødsleiet!

Lars Gangås i Statens Naturoppsyn har fått reaksjoner etter at han avlivet jervunger i hi i NRK-programmet «Villmarkas voktere».

Lars Gangås

ROVVILTFORVALTER: Lars Gangås er en av fotsoldatene vi følger på jobb i NRK-serien «Villmarkas voktere».

Foto: Odd Arne Olderbakk / NRK

I programmet tirsdag kveld fikk seerne se fotsoldatene i Statens naturoppsyn drive hiuttak, et av de mest kontroversielle oppdragene i norsk naturforvaltning.

– Mange vet ikke at dette foregår i det hele tatt og mange vet ikke hva en jerv er, men de vet det kanskje nå, sier Lars Gangås som er fellingsleder i Statens Naturoppsyn.

Å avlive jerveunger i hi er i strid med prinsippet om at alle dyr er fredet når de får unger, men loven gjør unntak når det gjelder statlige fellingsoppdrag. Dyrevernere og naturvernorganisasjoner mener det bør finnes andre måter å regulere jervebestanden på.

– Hun var bekymret for meg

Reaksjonene har ikke uteblitt.

– Jeg fikk blant annet en telefon fra ei dame som lurte på om jeg ikke var redd for å bli hjemsøkt av jerv når jeg lå på dødsleiet. Hun sa hun var bekymret for hvordan det skulle gå med meg fordi sjelen min måtte ta skade av slike oppdrag, sier Gangås.

Les også: Et jervekull for mye

Han forteller at han også har fått meldinger om «mindre flatterende ting», men slike henvendelser svarer han ikke på. Fellingslederen sier han vanligvis ikke tar telefoner, men denne kvinnen la igjen beskjed og ba om å få snakke med ham, så da ringte han opp igjen. Gangås sier han ikke har noe imot å snakke med folk om programmet.

– De fleste kritiske reaksjonene går på politikken, ikke på meg som person. Folk er forskjellig og reaksjonene gjenspeiler spriket i befolkningen, sier han.

Han har også fått meldinger fra folk som spør om å få en jerv til utstopping.

Se programmet her: NRK TV - Villmarkas voktere

Jervevalper og jervetispe tatt ut i hiuttak

Fellingsleder i Statens Naturoppsyn Lars Gangås er en av dem som får jobben med å ta ut jerv fra hiet dersom det er flere ynglinger enn det som er bestemt av forvaltningen.

Foto: Eivind Faldet / Statens naturoppsyn

Gruer seg før hvert program

Lars Gangås sier han gruer seg litt før hver sending, men angrer ikke på at han ble med på programserien «Villmarkas voktere».

Dette er fælt å se på, men det er faktisk en del av virkeligheten. Det er mange nyheter på Dagsrevyen som heller ikke er hyggelig å se på. Programserien viser en del av norsk rovviltpolitikk, og jeg tror ikke det gjør noe skade, sier han.

Flere saker fra Innlandet

Hvit skogshare

Ser du hva som er feil med dette bildet?

Finnskogdagene

Nå går Finnskogdagene av stabelen: – En skikkelig milepæl