Forsvarer: – Drapet var en impulshandling

Aktor mener 29-åringen som er tiltalt for drapet på Grua i fjor, drepte sin kone med overlegg. Tiltaltes forsvarer mener det ikke finnes bevis for at 29-åringen planla å drepe kona.

Fahezeh Ahmadi

BLE DREPT PÅ GRUA: I dag skal lagmannsretten ta stilling til om ektemannen som er tiltalt på drapet på Fahezeh Ahmadi i fjor hadde planlagt å drepe henne.

Foto: Privat/NTB Scanpix-Berit Roald

Fahezeh Ahmadi

DREPT AV EKTEMANNEN: Fahezeh Ahmadi ble drept av sin ektemann to måneder etter at hun hadde kommet seg fra Iran til Norge.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

I dag skal lagmannsretten på Hamar ta stilling til om den 29 år gamle afghanske statsborgeren, som er tiltalt å ha drept sin kone på Grua i fjor sommer, på forhånd hadde planlagt drapet.

I februar ble den 29 år gamle statsborgeren fra Afghanistan dømt til 16 års fengsel for å ha drept ektefellen med overlegg. Mannen anket både skyldspørsmålet og straffeutmålingen på stedet.

29-åringen har erkjent forsettlig drap på sin kone, men nekter for at drapet var planlagt.

– Svartnet for meg

29-åringen har forklart i retten at han hadde vekket kona da de ble alene i boligen på Grua, og bedt henne om å sverge på at hun og datteren skulle bli med han ut av Norge.

Dette skal ifølge tiltalte ha ført til en krangel på kjøkkenet, hvor kona hadde skreket at hun ikke elsket ham, at hun hadde et forhold til et annen mann og ønsket å skilles.

Deretter skal hun ha gått på badet for å dusje. Tiltalte forklarte at han etter en stund gikk etter henne på badet og stakk henne tre ganger med kniv, og at det først gikk opp for ham hva som hadde skjedd da han kom ned igjen på kjøkkenet.

29-åringen har forklart at han forsøkte å ringe etter hjelp, før han tok med seg datteren og dro. Fire dager senere ble de to funnet i Roma av italiensk politi.

Aktor: Stemmer ikke overens med tiden

Thorbjørn Klundseter

MENER 29-ÅRINGEN BESTEMTE SEG FOR Å DREPE: Statsadvokat Thorbjørn Klundseter mener tiltalte på forhånd har overveid å drapet kona

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Under sin prosedyre i lagmannsretten i dag trakk aktor Thorbjørn Klundseter frem tiltaltes forklaring om hva som skjedde den morgenen den 12. juli i fjor.

Tiltalte og fornærmede var alene i huset sammen med datteren etter at fornærmedes søster forlot huset klokka 08.00 den morgenen. Klokken 08.38 tok han toget fra Grua sammen med datteren.

– Det tar nesten ni minutter rask gange ned til stasjonen. Det betyr at han hadde en halv time til rådighet. Det er fullt mulig å drepe et menneske i løpet av en halv time, men det er ikke mulig at drapet har skjedd på den måten tiltalte har forklart, det gir ikke de 30 minutter handlingsrom for, påpekte Klundseter.

Aktor mener det ikke finnes noen holdepunkter for at tiltaltes forklaring er sann, men mener 29-åringen allerede den morgenen hadde bestemt seg for å forlate landet.

– Han har bestemt seg for å reise, og at hvis kona ikke ville bli med ham skulle han drepe henne. Det må også legges vekt på at vitner har observert ham haste av gårde til toget med datteren på armen. Han hadde det så travelt at han ikke engang rakk å ta på datteren sko.

Tiltalte besvimte i retten

Like etter at aktor hadde lagt fram sin prosedyre for lagmannsretten, besvimte den tiltalte 29-åringen i rettssalen.

Retten tok en lunsjpause, og tiltalte var på plass på tiltalebenken da retten ble satt. Men han var tydelig opprørt og ute av seg, og det ble bestemt at 29-åringen skulle fraktes til legevakten på Hamar.

29-åringens forsvarer, Tarik Abbou, sier han ikke vet hva som var årsaken til at hans klient besvimte, men at det kan se ut til at han fikk et sammenbrudd.

Tidligere har politiavhør av 29-åringen måttet blitt avbrutt på grunn av hans psykiske helse.

Grua-drapet lagmannsretten

BESVIMTE I RETTEN: Den tiltalte 29-åringen ble sendt til legevakt etter han besvimte i rettssalen.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Forsvarer: Dette var ikke et ønsket drap

Forsvarer Tarik Abbou mener de tekniske bevisene stadfester tidsrommet hvor drapet har funnet sted, men at de ikke sier noe om hva som faktisk skjedde i boligen på Grua.

– Dermed er det ikke grunnlag for å forkaste tiltaltes forklaring, slik som aktor sier, sa Abbou.

Han la til at retten må være kritiske til forklaringene som blir gitt fra vitnene som er i familie med fornærmede.

– Jeg mener familien er ute etter å hevne drapet, og at det er derfor de trekker fram i retten at dette var planlagt. De kommer med informasjon jeg mener dere ikke skal feste noen lit til, påpekte forvareren.

Abbou mener 29-åringens psykiske problemer i etterkant av drapet viset at han ikke hadde planlagt drapet.

– Det vi var vitne til her i rettssalen i dag, er en person som har store psykiske vansker, som ikke hadde et ønske om å drepe sin kone. Han har forklart at det svartnet for han da han utførte handlingen, og jeg mener det ikke er ført et eneste bevis for at han snakker usant.

Forsvareren mener drapet var en impulshandling, og ba derfor om at hans klient ikke blir dømt for å ha planlagt drapet.

Retten har nå tatt en pause, og vil legge fram sin kjennelse i løpet av ettermiddagen.

Grua-drapet jury lagmannsretten

KJENNELSE I DAG: Juryen vil komme med sin kjennelse i løpet av ettermiddagen.

Foto: Monica Rikoll / NRK